Alle hifi en high-end merken op een rijtje

Q-S

Inhoud

Quad

Een van de oudste hifimerken ter wereld. Tot voor kort werd Quad in Groot Brittannië in elkaar gezet, maar de productie is naar Azië verhuisd. Gelukkig is de kwaliteit er niet onder gaan lijden.
Het eigenwijze merk is altijd bezig geweest andere manieren te verzinnen voor integratie van componenten, manieren van versterken of weergeven. Dit heeft geleid tot de ESL-luidsprekerlijn en de nieuwe ’99’-serie die bijzonder makkelijk te bedienen is. Het merk is altijd al lichtelijk bruin gekleurd geweest en dat is niet anders bij de ’99’-serie al is deze significant neutraler dan zijn voorgangers.
De site van Quad

Raidho

Raidho is een Deens high-end luidsprekermerk. Opvallend aan het merk zijn twee dingen: het ontwerp is bijzonder én het gebruik van de bandtweeters. Ontwerptechnisch kunnen we zeggen: strak, no-compromise afgwerkt en prachtige materialen. Over het geluid: open, snel, luchtig en zeer detailrijk. De match moet natuurlijk goed zijn, want een bandtweeter laat alles horen. Veelal komt wat ons betreft Raidho in de top-3 op shows. Prachtig merk.

De website van Raidho

Rega

Rega is sinds 1973 bezig met het produceren van hifi. Het Britse merk maakt cd-spelers, tuners, versterkers, platenspelers en luidsprekers. Daarnaast hebben ze nog enekel accessoires. Alle producten van Rega zijn in hun klasse zeer betaalbaar en daardoor bijzonder concurrerend.
Rega klinkt neutraal, zacht, ruimtelijk, maar ietwat rustig. De kleinere versterkers als de Mira geintegreerde versterker, mag wat meer body hebben. De cd-spelers en platenspelers zijn ware kunstwerken.
De site van Rega

Restek

Hifi fanaten noemen dit Duitse merk ook wel ‘The poormans Spectral’. Of ik het daar mee eens ben, weet ik nog niet, maar degelijk is het zeker! Nu klinkt Restek helemaal niet onaagenaam hoor. De versterkers klinken heerlijk luchtig en krachtig en weten met grote preciesie een beeld te creëren. Dat geldt ook voor de digitale bronnen.
Het aanbod van Restek is breed. Het Duitse bedrijf maakt: voorversterkers, eindversterkers, cd-spelers, digitale tuners, analoge tuneres, phono-voorversterkers, etc.
De site van Restek

Roksan

Nee, geen Scandinavisch bedrijf! Roksan is Brits…Het merk doet me qua opzet erg denken aan Naim of Linn. Waarom? Nou, ze produceren alles, van versterkers tot cd-spelers, platenspelers en luidsprekers. En dat is heel erg slim, want daardoor kun je als consument een coherent geheel aanschaffen. Ik heb zelf helaas nog geen Roksan producten kunnen beluisteren. De recensies zijn zeer positief, maar dat zegt lang niet alles. Zodra ik meer weet, hoor je van me.
De site van Roksan

Rotel

Rotel is een Brits merk dat zowel producten voor als in de hifi-markt heeft staan. Het merk heeft zich grotendeels gericht op de thuisbioscoopmarkt, al zijn er nog wel cd-spelers en stereo versterkers. Deze vormen echter niet meer de hoofdmoot van het bedrijf.
De meerderekanaalslijn van Rotel is een beetje wisselend. De bronnen zijn niet bijster spannend, maar de versterking van het Britse Rotel is van zeer degelijke kwaliteit. Een kijkje waar als u van rond, robuust en warm houdt.
De site van Rotel

Scansonic

Scansonic is een ‘submerk’ van het welbekende Raidho. Voorheen maakte Scan Speak ook complete luidsprekers: Scansonic. Nu is het merk een tijdje van de markt geweest. Maar niet langer… het is nieuw leven ingeblazen door Raidho die nu de ontwerpen en deels de fabricage voor zijn rekening heeft genomen. Het resultaat is een zeer complete lijn van betaalbare en hoogwaardige luidsprekers. Over de ‘all-in-one’ wekkerradio’s (of wat het ook mag zijn) zijn we minder enthousiast. Gelukkig heeft dat niets te maken met de M en MB-series.

De site van Scansonic

Seec

Seec: Scientific Essential Equipment Company, is een Nederlands bedrijf dat in Mierlo is gevestigd. Het bedrijf is in 1988 begonnen en staat al die tijd onder leiding van Kees van Haaren. Sindsdien is het bezig geweest met het verbeteren en vernieuwen van hifi en high-end producten. Het maakt lichtnetfilters, een voorversterker en prachtige (actieve) interlinks. Seec is een van de weinige producenten die een lichtnetfilter heeft ontwikkeld waarbij de randaarde geen vereiste is voor een goede werking. Daarnaast heeft Seec als eerste een actieve interlink weten te produceren. De ASC-2 reference interlink.
Een Site over Seec

Sennheiser

Waarschijnlijk de bekendste hoofdtelefoon- en microfoonfabrikant ter wereld. En niet voor niets. Ze produceren in elk prijssegment een concurrerend product. Klankmatig wordt het geheel interessant vanaf de 5-serie, al zijn de modellen daaronder ook prima, maar zeker niet neutraal. Als we kijken naar het topmodel (op moment van dit schrijven de HD650, ?400), dan kunnen we één ding zeggen: heerlijk! Door het licht warme kleurtje dat Sennheiser heeft toegevoegd, klinkt hij heerlijk ontspannen, maar wel zonder detailverlies of versluiering van het hoog. Een kleurtje heeft elke hoofdtelefoon overigens. Niet zo gek, want een volledig neutrale klank verdraagt geen persoon…je wordt dan gek van het spuitende hoog, omdat de luidspreker direct op je oor zit.
De site van Sennheiser.

Siltech

Oer-Hollands. Prachtig toch? Siltech is door dezelfde mannen opgezet die voorheen voorman van Sphinx waren: Hans de Ligt en Ed de Goei. Het kabelbedrijf maakt allerlei interlinks, luidspreker- en videokabels. En de kabels worden grotendeels nog met de hand in elkaar gezet. De Siltechlijn begint bij de MXT-professional, loopt door naar de G3-serie (verdwijnt binnenkort), de Classic-lijn (G5) en eindigt bij de Signature-serie (G6). Siltechkabels zijn opgebouwd uit zilver en goud. Alleen de MXT-lijn draagt ook koper in zich, en dat is goed te horen in de bruine klankkleur van de kabel, al is dat niet altijd onprettig. De overige kabels zijn zeer zacht van klank, maar ietwat stroperig. Of dit door het goud komt, kan ik niet zeggen. Als u van een milde, zachte klank houdt, is Siltech absoluut een aanrader. De kabels zijn wel pittig aan de prijs, maar dat is logisch als u naar de gebruikte materialen en de perfecte afwerking kijkt.
De website van Siltech

Simple Audio

Peter Murphy was eerder werkzaam bij Linn en richtte een aantal jaren geleden Simple Audio op. Met de expertise moet het dus wel goed zitten. Simple Audio heeft zich helemaal toegelegd op het in de markt zetten van streamingproducten. Het resultaat tot nu toe? De Roomplayer 1 met 2 x 50W ingebouwde klasse D versterking, dus luidsprekers aankoppelen en spelen maar. En de Roomplayer II, bedoeld als losse streamer voor integratie in een bestaande audio installatie. De desktop- en iPod/iPhone-controllers zien er grafisch veelbevolend uit. De prijsstelling is gunstig, dus hopelijk weet dit merk een plekje te vinden in de markt waar het streaminggeweld nu ook bij de grote jongens is losgebarsten.
De website van Simple Audio

Sonos

Sonos is een alleraardigst merk dat digitale multiroom streaming audio systemen ontwikkelt. De filosofie achter Sonos is duidelijk: combineer het gebruiksgemak en de geluidskwaliteit van (pure) hifi met de mogelijkheden van de computerwereld, zoals een draadloos netwerk en streaming audio. En dat lukt ze. Installeren is zeer eenvoudig en de gebruikservaring daarna is prettig. Bovendien is de geluidskwaliteit erg goed! En de prijs? Een lachertje in vergelijking met somige hifi-merken.
De website van Sonos

Sonus Faber

Ja, ze lijken op Diapason (of andersom). En ja, ze komen ook uit Italië. En ja, de klankkleur lijkt op die van een Diapason, waarbij een Diapason wel licht mijn voorkeur geniet. Sonus Faber is ook een hoogrendementsluidspreker. Ideaal voor op een klein, subtiel buizenversterkertje dus. Een Sonus Faber klinkt subtiel, los en detailrijk. Voor de echte liefhebber, want hard kan het zeker niet…maar dat hoeft ook niet als het op laag volume de oren streelt.
De site van Sonus Faber.

Sony

Een Japans merk dat iedereen associeert met de minisetjes. Vergis u echter niet, de ES-lijn van Sony is een zeer serieuze lijn die het luisteren waard is. De klankkleur is heerlijk neutraal en het midden / hoog is mooi zacht en detailrijk. En als u kijkt naar de cd-loopwerken van Sony, zult u direct zien en horen dat deze uiterst nauwkeurig in elkaar worden gezet. Niet voor niets gebruiken grote merken als: Musical Fidelity, Arcam en Densen sony loopwerken.
De ES-lijn van Sony klinkt mooi neutraal en zacht. Helaas is het stereobeeld een beetje ondiep en vaag.
De website van Sony

Spectral

Nee, geen Duits merk, al doet de naam dat vermoeden. Spectral is een Amerikaans high-end bedrijf dat in 1977 is opgezet. De Nasatechnici die werkzaam zijn bij Spectral weten blijkbaar goed waar ze mee bezig zijn, want vele revolutionaire technieken komen bij de Amerikaanse fabriek vandaan. Zo is de DMA-100 versterker een begrip in de High-end wereld. De Megahertz-techniek die onder de kap schuilt zorgt voor een zeer snelle eindversterking en dat is natuurlijk goed terug te horen in de dynamiek en detailreproductie.
Spectral maakt niet alleen versterkers, maar ook digitale bronnen en kabels (samen met MIT!). Zo is de SDR-1000 cd-speler in 1987 op de markt gezet om de fans een degelijke speler aan te bieden. Spectral en MIT hebben een lange geschiedenis wat betreft interlinks en luidsprekerkabels. Deze samenwerking is nog steeds in stand en er zijn dus nog steeds speciale MIT-Spectral kabels te krijgen. En dit zijn niet gewone MIT-kabels met een ander stickertje. De interlinks zijn significant ‘witter’ en schoner van kleur.
Klik hier voor de webpagina met een productoverzicht

Stax

Welke hoofdtelefoonliefhebber kent het merk niet? Stax is een Japans hoofdtelefoonmerk dat al sinds 1938 bezig is met microfoons en pick-up modules. In 1960 is het begonnen met elektrostatische hoofdtelefoons. Vandaag de dag staan ze met name bekend om hun werkelijk prachtige hoofdtelefoons. Niet qua uiterlijk, want mooi zijn ze zeker niet, maar ‘o mijn god’ wat klinken ze goed! Neutraal, zacht, subtiel en zeer detailrijk. Tsja, zoals een elektrostaat dus. Kwalitatief komt de Basic op het niveau van een HD650 van Sennheiser met een mooie hoofdtelefoonversterker. De Classic zit daar met zijn klasse-A voorversterker ver boven.
Er is een Stax hoofdtelefoon vanaf ongeveer ?700 euro. Je krijgt er dan wel een versterkertje bij. Dat moet ook wel, want een elektrostaat werkt op een verhoogd voltage.
De website van Stax

Swans speakers

Swans is een Canadees / Amerikaans luidsprekermerk dat zijn luidsprekers (kasten, units, filters) in China produceert. (Zoals zoveel merken). Het productengamma is gigantisch; veel te groot om op te noemen. Daardoor lijkt het motto: u zoekt… wij hebben het. En dat is in veel gevallen ook zo… tenzij u iets speciaals zoekt. Want door dit gigantische assortiment, heeft Swans niet echt een identiteit. Het merk mist de ‘X-factor’. Echter, vergis u niet: Swans produceert kasten en units voor de grote jongens in hifiland! Het verschil is: de grote jongens vragen twee keer zoveel geld. En daardoor is het best interessant om eens stil te staan bij dit merk.
De website van Swans