Alle hifi en high-end merken op een rijtje

L-M

Inhoud

Lentus Audio

Lentus Audio is een Nederlandse producent van luidsprekers. De mannen achter het merk, Theo Kraai en Koert Linde, ontwikkelen hun eigen kasten en filters; échte puristen dus. De producten ogen goed en klinken nog beter (om maar even een cliché aan te halen). De klankkleur is naar wens aan te passen, maar is in principe schoon en neutraal. Het karakter van de luidsprekers is uitermate soepel, luchtig en ‘lekker gemakkelijk’. Dit bereikt Theo door als een van de weinigen nog te werken met breedband-units. Zo heeft de Solo slechts één unit die moeiteloos de volledige frequentieband (35 Hz tot 22 KHz) voor zijn rekening neemt. Wie echter liever een tweeweg-systeem in zijn woonkamer heeft staan: er is ook de Duo. Voor overige modellen: de website van Lentus Audio

Van de Leur Audio

Van de Leur is een Nederlands merk dat is opgericht in 2012. Achter het merk zit Pim van de Leur. Hij werkt samen met onder meer Menno van der Veen, die al geruime tijd bezig is met (buizen)versterkers. De producten van Van de Leur klinken uiterst neutraal, soepel en open. Beeldvorming is stabiel en groots. De 002 voorversterker is op buizen gebaseerd. De 402 eindversterker is een klasse-D ontwerp op basis van Hypex. Op dit moment zijn alleen de 002 en 402 in het assortiment. Voor meer informatie: de website van Van de Leur.

Linn

Schots en ver ontwikkeld? Jazeker. Linn is al jaren bezig met hifi en dat is te merken. Linn heeft een zeer breed aanbod van bijzonder goede producten die naadloos op elkaar aansluiten. Bovendien is alles bijzonder goed te combineren en uit te breiden.
Uniek aan het merk is dat ze zeer ontwikkeld zijn op gebied van schakelende voedingen. Daardoor kan Linn met een kleine, efficiëntere trafo meer vermogen bieden dan met een reguliere voeding. Vele merken maken gebruik van deze voedingen, maar weinig weten dit goed te doen, waardoor de componenten dun en ongeïnspireerd klinken.
Linn maakt zowel stereo als meerderekanaals audio. Onderdeel van de meerderekanaals-serie is de Unidisk: de eerste universele speler die alles daadwerkelijk goed doet. Bovenop de bronnen en versterkers komt een indrukwekkende serie luidsprekers en multiroom-oplossingen en natuurlijk streaming.
Linn klink schoon, zacht en zo goed als ongekleurd.
Klik hier voor een kijkje op de linn-site

Maya Audio Ontwerp

Een Nederlands bedrijf dat zowel een professionele als een consumentenlijn (Maloob) heeft. Het bedrijf presenteerde voor het eerst zijn spullen in 2003, maar was al langer bezig. De Nederlander Ton van Vliet produceert alle componenten nog met de hand. Dat kost wellicht tijd, maar de kwaliteit blijft op deze manier wel goed gewaarborgd en heeft bovendien als voordeel dat u als klant de mogelijkheid hebt om een ‘personal touch’ aan het component toe te voegen.
Wat opvalt aan deMaloob-lijn is het gebruik van class-D versterking. Tevens is de volledig analoge 2/6-kanaals voorversterker een opvallende benadering van het nieuwe multichannel tijdperk.
De site van Maya Audio Ontwerp

Magnepan

Magnepan is een Noord-Amerikaans bedrijf dat in 1969 door Jim Winey is opgericht. Magnepan luidsprekers zijn magnetostatische luidsprekers, oftewel ze werken met een flinterdun ‘doek’ of mylar-folie met een ‘dradenspoor’ dat voor een magnetische baan is gespannen. Door de spanning die de versterker levert, wordt het doek aangetrokken en afgestoten. Door het geringe gewicht van het mylar-folie is een magnetostatische luidspreker velen malen sneller dan een reguliere conus luidspreker. Daardoor klinkt een Magnepan bijzonder luchtig en detailrijk. Ongekleurd zal ik niet zeggen: de kleinere Magnepans zijn vrij ‘dun’ in het laaggebied, maar hebben wel de neiging om het laag wat op te pompen. Dit komt vermoedelijk door het grote oppervlak van het doek. Dit is lastig te dempen voor een versterker.
Magnepan heeft een uitgebreide serie. Zelfs een mini.

Magnepans hebben een prachtig groot en diep stereobeeld dat bijzonder goed gefocust is. Het midden en hooggebied is zo goed als ongekleurd en als je er eenmaal aan gewend bent, is het lastig om terug te gaan naar een ‘normale’ luidspreker. Het laag is bij de kleinere Magnepans wat aan de dunne kant.

De site van Magnepan

Marantz

Ooit onderdeel van Philips om de hogere series onder een andere, luxere naam aan de man te brengen en financieel wat sterker te staan. Nu is het merk weer onderdeel van Denon en vormen ze samen D&M holding om het hoofd boven water te houden.
Marantz heeft altijd aardige spullen voor een redelijke prijs weten te verkopen. De reguliere lijn concureert met onder andere Cambridge Audio, Micromega en, jawel, Denon. En dat doet Marantz helemaal niet slecht, al is de concurrentie met Denon wat vreemd.
In de toplijn is Marantz steeds harder aan de weg aan het timmeren. Modellen als de MA-9s1 bewijzen dit.
Het mooie aan het merk is dat het een karakter heeft. Marantz spullen klinken wellicht niet nauwkeurig, ze zijn wel muzikaal. Sommige mensen noemen het ‘romige jitter’. Prima: maar het is wel muzikale romige jitter voor een zeer schappelijke prijs.
Kijk op www.marantz.com voor het aanbod.

Mark Levinson

Mark Levinson is een high-end merk uit Amerika dat in 1972 is opgericht door… Mark Levinson. Het merk heeft diverse legendarische producten op de markt gebracht. Denk aan de ML-3 en de No. 26 versterkers. Inmiddels heeft het merk een breed scala aan producten. Mark Levinson is nu onderdeel van Madrigal Labs, wat weer in handen is van Harman Kardon. Levinson zelf zit niet meer in het bedrijf, maar heeft wel andere merken leven ingeblazen, waaronder Red Rose Music en Cello.
De website van Mark Levinson

Martin Logan

Martin Logan is een Noord-Amerikaanse luidsprekerfabrikant die zich bezig houdt met elektrostatische luidsprekers. Martin Logan gebruikt echter, in tegenstelling tot Final, alleen de hybridetechniek voor haar luidsprekers. En dat is maar goed ook, want een full-range is verre van ongekleurd.
Martin Logan’s klinken heerlijk luchtig, snel en ongekleurd in het midden en hoog. Het laag blijft echter een beetje los van het midden en hoog staan, net als bij de Cadence luidsprekers. Dit heeft waarschijnlijk met de implementatie van de woofertechniek binnen de elektrostaat te maken. Twee technieken, twee klankkleuren.
Logans zijn, net als Finals, vrij lastig goed klinkend te krijgen. Dit heeft natuurlijk met de transparantie te maken, maar ook met het feit dat ze ook naar achteren stralen. Een goede ruimte en een ‘schone’ versterker zijn vereisten voor een Martin Logan.
Martin Logan biedt acht stereo luidsprekersets, twee centers, waarbij de center-1 de mooiste center is die ik ooit gehoord heb. Tenslotte heeft het merk drie subwoofers. Sinds kort heeft het merk ook een complete thuisbioscoopset. Kijk voor het bijzonder uitgebreide aanbod op www.martinlogan.com

Master

Je bent wel heel zeker van je zaak als je ee speakermerk Master noemt. Toch doet Rick Paap het. Het merkt zette in 1996 zijn eerste speaker in de markt: De Master One. Nu bestaat de serie speakers uit een aantal modellen: de Three, Audition, Contemporary C, Persuader, Slam, Perception en SEN. De Three is een bookshelf, de rest zijn eigenlijk allemaal vloerstaanders, al is de Perception een soort bookshelf met een mooie voet eronder.
Master klinkt zeer los, open, detailrijk en luchtig. Een merk om trots op te zijn in Nederland!
De site van Master

Menno van der Veen

Menno van der Veen is een merk van de gelijknamige oprichter. Van der Veen is gespecialiseerd in (buizen)versterkers en voedingen. Het bedrijf is gevestigd in Zwolle. Van der Veen heeft een ruim aanbod van versterkers en componenten voor ontwerpers. Denk aan voedingen, shunts, bias-regelaars, spoelen, etc.

Menno van der Veen geeft tevens masterclasses en organiseert ook meetings voor de Tube Society. Klik hier voor meer informatie.

McIntosh

Eigenlijk McIntosh Laboratory. En dus niet het Amerikaanse computermerk, wat officieel ook McIntosh heet. De audiofabrikant is in 1949 begonnen in Binghamton, New York. Uiteraard met buizenversterkers. Inmiddels is het bedrijf behoorlijk gegroeid en staan er heel wat versterkers, cd-spelers, platenspelers, kabels en zelfs docking stations in de productlijst. Uiteraard, zoals het McIntosh betaamt: high-end.
McIntosh is Amerikaans. En dat is hoorbaar. De klank is vol, ‘bold’, groots en krachtig.
De website van McIntosh

Meridian

Meridian is een Brits merk. En dat wordt duidelijk als u naar het verleden van het merk kijkt. Het uiterlijk van het merk is bijzonder lang hetzelfde gebleven, net als bij Linn overigens.
De eerste stap naar een moderner uiterlijk was de G-serie. Die is nu echter ook al verdwenen. Nu zijn er de Sooloos multiroom-systemen, compacte systemen, personal audio en de Reference-lijn.
Alles draait om netwerk-connected audio – via speakerlink – en high-res audio. Terecht… dat is waar op moment van schrijven de groei en toekomst zit.
De klank van een Meridianproduct is lichtvoetig, luchtig, lichtelijk dun in het laag en bijzonder detailrijk.
De site van Meridian

Metrum Acoustics

Metrum Acoustics is een merknaam van All Engineering. Metrum produceert vooral (NOS) DA-converters. Ze maken hun eigen NOS-chips die ook OEM te verkrijgen zijn. Aanvullend op het gamma is er ook een eindversterker, streamer en een luidspreker. Natuurlijk blijft Metrum door ontwikkelen.

Metrum Acoustics is ontzettend neutraal. Er is eigenlijk geen klank. En zo hoort het ook.
De site van Metrum Acoustics

Micomega

Micromega is een Frans hifi-merk dat zich onderscheid door een precies, luchtig en gedetailleerd beeld neer te zetten. De componenten zijn mooi afgewerkt en van zeer degelijke kwaliteit. De minimum-serie distingeert zich door de zeer scherpe prijs en de geleverde kwaliteit. De referentieserie van het merk kent niet veel bekendheid.
Micromega heeft drie versterkers: de A60, A80 en de A120, waarbij het nummer het wattage in 4ohm aangeeft; ze zijn dus niet bijzonder krachtig. Verder kent het merk een dvd-speler, een cd-speler en een tuner in deze serie.
De site van Micromega

Mirror Image Audio

Mirror Image Audio is een merk, ontwikkeld door Rick Paap. De lijn bestaat nu uit een tweetal cd-spelers, een voorversterker en zowel een buizen-eindversterker als mono transistor eindversterkers. We zien ook een bufferstage en nog een tweetal phono-voorversterkers. Op moment van schrijven is een dac / streamer in de maak.
Het merk valt op door souplesse, lucht, neutraliteit en snelheid.
De site van Mirror Image Audio

MIT

MIT is een van de bekendste kabelfabrikanten ter wereld. De techniek die MIT gebruikt is zeer opvallend. MIT geloofd niet in dure materialen, maar in fasecorrectie. Dit doet ze door middel van schakelingen die in de kabels verwerkt worden.
Met vier lijnen interlinks en luidsprekerkabels hebben ze een breed gamma opgebouwd. Daarnaast komen nog verschillende stekkers, video-interlinks, instrumentkabels en accessoires. De serie begint bij de AVT-lijn en eindigt bij de ORACLE-serie. Vanaf de shotgun begint naar mijn idee de schakeling echt te werken. De AVT-lijn is wat fel en ruw.
De site van MIT

Monitor Audio

Monitor Audio is één van de grootste fabrikanten van luidsprekers. Ze hebben talloze modellen die duidelijk zijn gecategoriseerd. Denk aan bronze, silver, gold, Studio, etc. Er zijn instappers en high-end modellen. Zowel klein als groot. Kortom: voor ieder wel iets.

Monitor Audio klinkt ruimtelijk, schoon, snel en strak. Oudere modellen konden wat fel in het hoog zijn. De nieuwe hebben dat niet meer.
De website van Monitor Audio

Monsoon

Een ietwat vreemd Canadees merk dat weinig naamsbekendheid heeft opgebouwd. Monsoon maakt magnetostatische hybridenluidsprekers. Dat wil zeggen dat er een reguliere woofer gebruikt wordt en een magnetostatisch midden en hoog.
Opvallend is dat Monsoon een gietijzeren voet gebruikt voor de stabiliteit en demping van de luidspreker. Gelukkig is deze wel helemaal geluidsdood gemaakt.

Monster

Monster maakt met name bakabeling, maar heeft ook enkele producten voor de stroomvoorziening. Het Amerikaanse bedrijf is dan ook opgedeeld in: Monster Cable en Monster Power. Is monster echt hifi? Naar mijn inzicht niet echt. De bekabeling die ik heb gehoord heeft een duidelijk kleurtje en niet de verfijning van bijvoorbeeld MIT, Audioquest of Van Medevoort. Over videobekabeling durf ik niet zoveel te zeggen, daar kijk ik te weinig films voor.
De site van Monster

Moon

Moon is afkomstig van de Canadese Simaudio. Het assortiment van Moon is zeer ruim en biedt zowel de fanatiekeling op multichannel-gebied als de stereofanaat alles wat zijn hart begeert. De componenten van Moon klinken niet altijd even natuurlijk, maar lekker is het wel, met name door de kracht die het Canadese merk tentoonspreidt. Moon lijkt in sommige opzichten dus een beetje op Bow. Moon is rond van klank, presenteert een precies en diep stereobeeld, maar kan voor sommigen ietwat slordig over komen in het laag.
Voor moon-producten, klik hier

Musical Fidelity

Musical Fidelity is een Brits merk dat hard aan de weg timmert met ‘klasse-A’ versterkers. Met de NuVista en TriVista producten beweegt het merk ook in de high-end wereld die heel wat gevestigde namen kent. Toch komt het merk goed mee.
De Brit Antony Michaelson die in 1982 het bedrijf heeft opgericht, heeft inmiddels heel wat producten neergezet. De beroemde A1 heeft inmiddels een klassieke status verworven. Nu kan de consument uit een aantal lijnen kiezen: de KW, de beroemde 1 kilowatt eindversterker! samen met de voorversterker, de Tri-Vista-lijn, de A308-lijn, de A3.2-lijn, de X-serie, de V-serie en een draaitafel. Met uitzondering van de KW en de draaitafelserie, biedt elke lijn een compleet assortiment; versteking en een bron.
Musical Fidelity heeft een volle, warme klank die heerlijk compleet aandoet.
De website van Musical Fidelity

Mytek Digital

Mytek Digital is een Amerikaans d/a-converter merk dat zowel studio- als consumentenappratuur fabriceert. Dat het wortels in de studiowereld heeft, is goed te zien aan de ontwerpen en het feit dat veel apparatuur met clock-syncs zijn uitgevoerd. Mytek maakt uitsluitend dacs en dac-gerelateerde apparatuur. Denk aan sample rate converters en clock-generators. De laatste twee zijn met name interessant voor studio’s.

Mytek klinkt puur, schoon en eerlijk. Hoewel de ontwerpen minder charmant zijn, is de apparatuur technisch bijzonder goed ontwikkeld. Een merk voor de puristen dus!

De website van Mytek Digital