Review – Focal Sopra no1

in Recensies (534) | Hi-Fi (176) | Luidsprekers (104) | Monitor (31) |


Focal Beryllium

Inleiding

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
3999 per stuk

 • Focal Sopra
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2016-09-09
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 100%
 • Aanstuurbaarheid
  Schrijver: 90%
 • Weergave
  Schrijver: 90%
 • Prijs
  Schrijver: 80%

Conclusie:

De Focal Sopra NR 1 is een bijzondere speaker. De ‘Fat lady’ zoals wij haar noemen, is gedetailleerd en heel erg natuurgetrouw. Kanttekening is wel dat de hele hifi keten moet kloppen. Het natuurgetrouwe geluid hebben we gehoord bij hoge kwaliteit opnamen. Maar juist ook bij de slechte kwaliteit opnamen. Ze laat namelijk alles horen. Ook alles wat u liever niet had willen horen. Ze geeft geen kleuring mee aan de muziek.
En ja: de Sopra No1 doet ons denken aan de grote speakers in de Sopra serie. Met name dan de bovenkant en fysiek omgedraaid. Ook hebben ze de Sopra No1 volgestopt met nieuwe technieken. En dat is goed te horen in de enorme resolutie en innemende weergave.
Wij hebben erg van de speaker genoten. Bent u de standaard zwarte kleur van een speaker ook zat, daar biedt Focal ook een oplossing voor... lekker oranje!
Enerzijds vinden wij het fantastisch dat de speaker helemaal compleet wordt geleverd. Spikes, schijfjes en standaard(statief). Maar wat als u eigenlijk alleen de speaker wilt hebben?

Focal is een gerenommeerd merk in de hifi-wereld. En dat is helemaal niet zo gek als wij kijken naar de producten die Focal produceert. Want wat is er belangrijk? Inderdaad kwaliteit. Dat was zo, is zo en zal ook zo blijven. Maar als Focal een speaker op de markt brengt en deze de naam No1 geeft, is dat wel een dappere benaming. Al staat het in dit geval voor de positionering binnen de Sopra-serie (de kleinste…). We bekijken deze ‘kleine’ – not – bookshelf eens goed: de Focal Sopra No1.

De kooi van Faraday. Hiermee wordt een kooivormige constructie aangeduid, welke gemaakt is van elektrisch geleidend materiaal. De kooi zorgt ervoor dat elektrische velden niet binnen kunnen dringen. In de praktijk wordt “de kooi” voornamelijk gebruikt om elektromagnetische straling buiten te sluiten. Een ruimte zou hiermee ondoordringbaar zijn voor de elektromagnetische straling. Waarschijnlijk leest u dit en denkt u: “Leuk om te weten, maar ik lees toch een stuk over een speaker?”

NIC

Dat klopt. Echter heeft de recherche (onderzoek) afdeling niet stil gezeten. We vinden in de Sopra No1 namelijk NIC. NIC staat voor Neutral Inductance Circuit. Voordat u last krijgt van hyperventilatie, gaan wij u in begrijpelijke Nederlandse taal uitleggen wat dit inhoudt.

Een speakerunit heeft aan de achterzijde een spoel zitten. Deze is magnetisch. De magnetische krachten zijn een essentieel onderdeel van de speakerunit. Onderzoekers ontdekten dat de intensiteit en krachten variëren. En wel door drie invloeden: de beweging van de voice-coil (spreekspoel), de stroom die er doorheen loopt en de frequentie van het signaal. De onderzoekers bij Focal wilden natuurlijk optimale controle realiseren. Kortom: ze moeten het magnetisch veld temmen om zo de resolutie van het systeem een stuk hoger te krijgen.

Focal heeft een soort ring ontworpen op basis van deze Faraday-kooi (er zijn overigens meer fabrikanten die een variatie van deze ring toepassen). Onder aan de streep zorgt deze ring voor betere controle over de magnetische velden. Resultaat: minder vervorming en meer dynamiek in het geluid.

Marketing of techniek?

TMD, Tuned Mass Damper. Even kort door de bocht… dit is een techniek die is afgekeken van wolkenkrabbers. Deze techniek zou er namelijk voor zorgen dat bij een aardbeving, de gebouwen niet als een kaartenhuis in elkaar zakken. Pas het toe op een speaker en we zien een speaker met minder vervorming in het middengebied.

Mocht dit nog niet genoeg techniek zijn, dan propt Focal voor de zekerheid ook nog IHL, Infinite Horn Loading, in de No1. Als we alle marketingtaal eruit filteren, komen we tot de volgende uitleg. In de Sopra No1 wordt gebruikt gemaakt van een Beryllium tweeter – waar wij overigens groot fan van zijn. Echter heeft een tweeter – nagenoeg elke tweeter – een nadeel. Het volume van samengedrukte lucht áchter de tweeter. De samengeperste lucht zorgt voor tegendruk waarbij een soort veerwerking ontstaat en dat zorgt voor vervorming. Hierdoor komt de tweeter niet goed tot zijn recht.

Door een natuurkundige berekening, hebben ze een vorm in de behuizing ontwikkeld. En een uitgang voor de vervormde lucht achter de tweeter. Dit is herkenbaar aan het rooster aan de achterkant van de behuizing van velen Focal Speakers.

Dit is natuurlijk allemaal erg leuk om te lezen, maar wat nog veel belangrijker is, klinkt de speaker dan ook echt zo goed?

Goed

Natuurgetrouw geluid

Hoge kwaliteit weergave van muziek

Detail in het geluid

Design van de speaker

Minder goed

Formaat (erg fors)

Niet zonder statief leverbaar

Heel kritisch op bron en aansturing

 • 500 recensies! Toch even bij stilstaan. Proficiat alpha audio. Op naar de duizend. Keep up the good work!

 • Geef een reactie

  XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


  Gerelateerde items? Zie ook: