Headphone Heaven – Deel 1: Pass Labs HPA-1Test Pass Labs HPA-1

Intro

  • Alpha-Rating

  • Beoordeeld 4 sterren
  • Super!
4500

  • Pass Labs HPA-1
  • Getest door:
  • Gepost op: :
  • Laatst aangepast: 2016-09-10

Conclusie:

Pass Labs zet met de HPA-1 een stevig product neer in hoofdtelefoonland. In de traditie van het merk is het een versterker die hoofdtelefoons naar uitzonderlijke prestaties tilt. Of het nu de Sennheiser HD800 is, de Oppo PM-1, dan wel exemplaren die een factor 10 minder prijsonvriendelijk zijn, elke hoofdtelefoon klinkt gewoon beter en muzikaler op de HPA-1.

De HPA-1 laat daarbij de verschillen tussen de diverse hoofdtelefoons goed horen; de versterker heeft niet een eigen kleuring, maar voegt muzikaliteit toe. Hoe beter de hoofdtelefoon, hoe merkbaarder de kwaliteitssprongen zijn. Zo krijgt de zeer neutrale Sennheiser HD800 op de Pass Labs opeens een vleugje ‘punch’ en ‘oomph’.

Er zijn zaken die we missen aan de HPA-1; balanced in- en uitgangen, meer schakelmogelijkheden. Maar dat is dan ook typisch Pass: het is ‘just amps’ en in het geval van de HPA-1 ‘just headphone amps’. We denken dat Pass Labs de grenzen van wat er met hoofdtelefoons kan weer een stukje heeft verlegd. Alles went, behalve high end!

Op de High End-beurs in München waren dit jaar behalve draaitafels ook de hoofdtelefoons ruim vertegenwoordigd. Bijna elk merk had wel een hoofdtelefoonlijn geëxposeerd. Maar ook Personal audio is nog behoorlijk ‘trending’. En met het groeiende aanbod aan goede kwaliteit hoofdtelefoons wordt de vraag steeds relevanter of het meerwaarde oplevert om een speciale hoofdtelefoonversterker aan uw audioketen toe te voegen. Is dit alleen voor de high end en high priced exemplaren de moeite waard, of klinken al uw bestaande hoofdtelefoons er beduidend beter door? Waar ligt het omslagpunt voor aanschaf van een aparte headphone amp en waar is het belangrijk om op te letten? We testen de Pass Labs HPA-1.

Test Pass Labs HPA-1

We gaan deze uitermate vervelende onderzoeksvraag op z’n Alpha’s aan en hebben een verzameling versterkers en hoofdtelefoons voor u beluisterd, gemeten en beoordeeld. We hopen dat u met deze serie over High End Hoofd-telefonie wat meer zult thuisraken in een wereld waar 3,5 Watt uitgangsvermogen als uitermate fors wordt gezien, waar micro-electronica en finetuning nog kritischer wordt naarmate de kwaliteit van de weergevers toeneemt en waar uw huisgenoten zich soms zullen afvragen of u met een fors bemeten verticale hoofdband op nog wel bent aangesloten op de aardse wereld buiten de hoofdtelefoonplug, de kabel en uw ‘earspeaker’.

We hebben de afgelopen weken interessant menselijk gedrag waargenomen wanneer er een goede match was tussen hoofdtelefoon, versterker en muziekkeuze. Do try this at home, maar wees gewaarschuwd voor de effecten!

Goed

Elke hoofdtelefoon klinkt beter

Hoogwaardige afwerking

Simpliciteit

Minder goed

Speakon-aansluiting is lelijk (en niet handig)

Geen gebalanceerde aansluitingen

Weinig aansluitingen

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Gerelateerde items? Zie ook: