Review Metrum Acoustics Musette d/a-converter

in Recensies (531) | Hi-Fi (194) | D/A Converters (87) |


Mertrum Musette met Mola Mola

Inleiding

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
1249

 • Metrum Acoustics Musette
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2016-03-24
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 95%
 • Inzetbaarheid
  Schrijver: 80%
 • Klank
  Schrijver: 100%
 • Prijs
  Schrijver: 90%

Conclusie:

De Musette is naar onze mening weer een schot in de roos. Klankmatig erg fijn. Zeer muzikaal. Er zijn voldoende ingangen: coax, optisch, usb; alles is aan boort om de gemiddelde én moderne liefhebber blij te maken.

De formfactor kan een puntje zijn: de Musette is 1/2 DIN. De afstandsbediening hebben wij gemist. Jammer. Wellicht voor de volgende versie?

Een baby-Metrum op basis van dezelfde chips als de Pavane en Menuet. Maar dan voor net iets meer dan 1200 euro. Dat klinkt als de deal van de eeuw. Toch? Wij testen de nieuwe Metrum Acoustics Musette. 

We hebben eerder een impressie van de Metrum Acoustics Musette geschreven. Daarin hebben we al aangegeven dat de Musette – de opvolger van de Octave – een behoorlijk muzikaal apparaatje is. Daarover later meer. Laten we eerst eens aangeven waar we precies mee te maken hebben.

Connecties

Metrum Acoustics Musette

In de hedendaagse audiowereld gaat veel digitaal. Veel apparaten hebben alleen nog maar digitale uitgangen. Kijk maar eens goed om u heen. Veel tv’s bieden alleen nog maar optisch uit. Voor settop-boxen geldt hetzeflde. En bij pc’s? Daar wilt u eigenlijk de analoge uitgang niet gebruiken: usb klinkt veel beter.

Die digitale uitgang kan optisch zijn, maar ook coaxiaal, bnc, usb of bijvoorbeeld hdmi. De Musette biedt zowel usb als optisch als twee keer coaxiaal. Vier ingangen dus. Wilt u een stap hoger? De Metrum Menuet doet daar nog aes bij. En de Pavane idem. De luxere modellen bieden tevens spdif via bnc, wat een perfecte 75 Ohm verbinding tot stand brengt.

Met vier inputs, is de Musette flexibel genoeg voor menig gebruiker. Zeker gezien het feit dat usb netjes high-res aan kan.

Onder de kap

Voor wie nog niet bekend is met Metrum Acoustics: Metrum gebruikt altijd NOS-chips voor conversie van digitaal naar analoog. NOS staat voor Non Over Sampling. Oftewel: er gaat bijvoorbeeld een 16 bit / 44,1 kHz-signaal de dac-chip in en zo wordt het ook omgezet. Geen ‘conversie’ naar 24 bit met en hogere samplingrate, ook geen conversie naar 16 bits met een meervoud van 44,1 kHz, maar puur ‘what goes in…’…. Heel puur.

In het verleden heeft Cees Ruijtenberg gebruik gemaakt van (voor ons) onbekende, industriële NOS-dac chips. En hoewel die prima functioneren, was de wens een eigen chip met betere prestaties groot. En die zijn dan ook gekomen: de Transient-chips. De eerste dac met deze chips, is de Pavane.  Een waanzinnig muzikale dac met een prachtige technologie onder de kap.

De Musette gebruikt dezelfde chips, maar er zit een groot verschil in aanpak tussen de Pavane en de Musette. Waar de Pavane gebruik maakt van vier dac-chips per kanaal en een speciale, zelf geprogrammeerde fpga het 24 bit-signaal split in twee keer 12 bits om het vervolgens te voeden aan de dac-chips, heeft de Musette één chip per kanaal en wordt er niets gesplit. Elke dac krijgt het volledige digitale signaal. Logisch gezien het prijspunt. De Menuet past dit ‘geintje’ wel toe overigens. 

Goed

Klinkt goed

Netjes gemaakt

Alle ingangen voor handen

Minder goed

Geen afstandsbediening

1/2 DIN kan lastig zijn

 • Dag Jaap,

  Ik ben volop aan het sparen voor een upgrade. Heel tevreden maar het kan altijd beter. Ik gebruik nu de digitale uitgang coax op de cd speler naar de digitale coax ingang van de versterker. Die heeft een betere dac met de wolfson micro wm8761 chip. Ik speel enkel cd’s.

  Ik denk er nu toch aan een aparte dac te kopen maar ik heb een vraag.
  Kan ik mijn cd speler als transport gebruiken op een aparte dac zoals bijvoorbeeld deze? Ik lees overal dat dit nu gebeurt om de muzikaliteit en zo te verbeteren. Ik snap niet goed hoe ik alles dan moet verbinden naar de versterker. Dus kan het en hoe werkt dit dan precies. Dank. Vervelend virus hoor dat hifi virus.

 • Persoonlijk vind ik dit een zeer mooie dac maar vraag me af hoe deze zich verhoudt t.o.v. de Audio Lab M-dac plus? Heb jij hier ervaring mee Jaap?

 • Jaap,

  Ik heb nu echt de drang om respectvol even te vragen waarom je nu niet VIJF VOLLE sterren hebt gegeven. Gezien je “sterren uitgifte historie” had ik bij dit juweeltje eigenlijk wel een website aanpassing verwacht, namelijk 11 bewegende, blinkende sterren…!

  Ik zal je uitleggen waarom ik dat vind:

  1
  Het is een klein kastje, so what. Wel eentje met een puur Nederlandse eigen ontwikkeling, namelijk een R2R NOS DAC op een dikke film achtige chip. Zelf bedacht, niet gekocht van BB of TI. En ook zelf gemaakt. Gewoon in Maarsbergen aan de A12…

  2
  Waarom een afstandsbediening als je toch altijd naar je PC luistert. Ik heb zelf de Pavane en ik heb geen idee waar de afstandsbediening ligt. Nou heb ik dat wel met meer dingen, bijv. m’n bankpas. Zo heeft elk nadeel toch weer z’n voordeel.

  Elke andere DAC van dit formaat en in deze prijs klasse en ver daarboven kan rustig de wonden gaan likken. Het gaat hier om een ontwerp dat voor de verandering ‘ns niet uit de “application notes” van een TI of BB is gejat.

  Ik ben de blije eigenaar van zowel een Totaldac Monoblock 16 als een Metrum Pavane en om je de eerlijke waarheid te vertellen kan ik het verschil niet echt horen. Nou ja, de ene is misschien wat warmer dan de andere, maar dat hang er van af of je een goeie bui hebt of niet. Er zijn echter wel verschillen te zien, De eerste heeft 4 kasten, de tweede 1, maar met name het prijsverschil. Daar zit een factor 5-6 tussen.

  Gunst, zou dat de reden zijn dat ik m’n bankpas niet kan vinden… :-)

  Desondanks Jaap en makkers, wederom dank voor jullie inzet en een gezegende Pasen toegewenst.

  P.S. Ik zou de maker van deze DAC willen adviseren zijn prijzen met onmiddellijke ingang met minstens een factor 2 te verhogen.

  • Dag Ronald!

   Ik heb enorm getwijfeld tussen 4.5 en 5 sterren. Maar gezien formfactor en afstandsbediening vond ik het – los van mijn eigen oordeel – het 4,5. Maar klankmatig… Wow!

   • Eerlijk gezegd vind ik het raar om een beoordeling van geluidsapparatuur (mede) afhankelijk te maken van de ‘form factor’. De afmetingen zijn me worst…
    De meeste mensen hebben geen audio rack en het is allen maar handig dat alles in een klein kastje is gestopt. Dat kun je lekker overal kwijt.
    Een afstandsbediening voor een DAC vind ik redelijk overbodig. Zo vaak zullen de meeste gebruikers niet van ingang wisselen.
    En een klein beetje bewegen is alleen maar gezond.
    En de meesten kiezen de muziek die ze af willen spelen waarschijnlijk vanaf hun tablet,dus zeuren over een AB vind ik echt onzin.
    De criteria die ik wel belangrijk vind;
    Geluidskwaliteit.
    Prijs/kwaliteitsverhouding
    Duurzaamheid.
    Te verwachten service van dealer/importeur voor wanneer het ding er mee ophoudt.
    En liefst een uiterlijk dat mijn vrouw kan pruimen; Dat maakt het allemaal wat makkelijker wanneer er weer een apparaat bij komt…

    • Precies om deze reden – wat is belangrijk / wat niet – splitsen we zaken uit en geven we aan waarop we waarderen. Dan is het aan de lezer om te kijken of hij / zij het meeweegt of niet. We proberen op dat vlak heel transparant te zijn.

 • Geef een reactie

  XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


  Gerelateerde items? Zie ook: