Bespreking BubbleUPnP App

in Achtergronden (1.259) | Software (20) | Streaming (78) |


BubbleUPnP

Er zijn heel wat UPnP-streamers in de markt. Inclusief wat prachtige high-end modellen. Het punt is echter dat niet iedere fabrikant een app heeft voor alle platforms. Of zelfs überhaupt geen app heeft. Natuurlijk is dat een (groot) punt van aandacht. Het hoeft echter niet te betekenen dat u de streamer moet laten staan. Er zijn genoeg handige apps! We bekijken nu BubbleUPnP voor Android. 

Bij streaming zijn drie elementen nodig: een bibliotheek, een speler en een bedieningsapparaat. Of in jargon: een server, een client en een controller. De server is er in diverse smaken, net als de client en controller. Het kan zo zijn dat u voor een systeem kiest waarbij de mediabibliotheek en speler aan elkaar geknoopt zijn met bepaalde software. Denk aan Logitech met de Squeezebox. Die streamer praat alleen met de Squeezeserver. En de app: die moet ook passen… Kortom: dit is een gesloten systeem.

UPnP

JRiver Overview Netwerk

Nog een voorbeeld van software die met UPnP overweg kan: JRiver. Die ziet zowel clients als dat het een bibliotheek kan opzetten.

UPnP is een open netwerkstandaard. Het is dus niet specifiek bedoeld voor streaming, maar meer als ‘knoop- of configuratie-protocol’ om apparaten gemakkelijk in een netwerk te integreren. Als een streamer via het open UPnP (Universal Plug and Play) protocol werkt, kan het met élke UPnP mediaserver werken. En ook met elke UPnP controller-app. Dat is handig, want het zorgt ervoor dat u zelf keuzes kunt maken op gebied van server, app en speler.

Weet echter wel dat de ervaring van uw streamingnetwerk enorm afhangt van elk van deze drie elementen. Is uw mediabibliotheek niet handig, dan kunt u bijvoorbeeld geen muziek vinden. Of het systeem kan heel traag reageren. Het kan ook zo zijn dat u een bepaalde app niet fijn vindt, of de app werkt niet goed met uw streamer of bibliotheek. Er zijn heel wat elementen die roet in het eten kunnen gooien als het aankomt op open-source protocollen.

BubbleUPnP

Genoeg over UPnP en streaming. Even over de App. BubbleUPnP is – de naam zegt het al – een app om UPnP apparaten aan elkaar te knopen en te bedienen. U kunt een streamer en bibliotheek kiezen door rechtsboven te tikken met de vinger (drie streepjes: het menu). Dan komt er een lijst naar beneden met ‘renderer’ (de streamer) en daaronder ‘Library’: de mediabibliotheek.

In een multiroomsituatie zullen er onder renderer meerdere clients staan. Wij hebben bijvoorbeeld op moment van tikken een tweetal Yamaha MusicCast streamers, een Illusonic IAP 8, de lokale speler (telefoon) en een Weiss staan (niet op screenshots). Dat kan wat onoverzichtelijk zijn. Voor de bibliotheek geldt hetzelfde: hebt u meerdere pc’s of NAS’en staan, dan kan de lijst langer worden.

Beginnen met spelen

Als u de bron en speler hebt gekozen, dan kunt u het menu terugschuiven (naast het witte vlak tikken) en rechtsonder gaan: library. u ziet nu een lijst met albums, items (nummers), playlists, et cetera. Deze indeling verschilt per mediabibliotheek. Houdt daar rekening mee.

Afhankelijk van hoe u het prettig vindt om te werken, kiest u voor een item. Wij kiezen graag uit albums, dus om dat als voorbeeld te geven: we tikken op ‘Do you Like My Tight Sweater’ van Moloko. We krijgen vervolgens een overzicht van de nummers en bovenaan de cover, titel en genre. Rechtsbovenin staat een ‘Play-teken’ en een ‘+’. U kunt als u een album wilt spelen op de ‘play’-knop tikken. U kunt ook op de ‘+ ‘ tikken om tracks toe te voegen aan een playlist. Het afspelen begint.

Wilt u tracks los toevoegen, dan kunt u achter een nummer op de drie puntjes tikken. U krijgt dan een lijst met opties: Play, Play Next, Play All From Here, Enqueue, etc. De gratis versie laat 16 tracks toe in de playlist. Houdt daar rekening mee.

Playlist

Onderaan het scherm ziet u drie items: Now Playing, Playlist, Library. Now Playing laat zien wat er nu speelt. U kunt daar pauzeren, spelen, spoelen, volume regelen (met volume van telefoon), etc. Playlist laat de afspeellijst zien. U kunt daar tracks slepen in de playlist (drukken op de coverart links in het scherm en slepen), afspeellijsten opslaan (via menu rechtsboven) of bijvoorbeeld de hele lijst wissen (menu rechtsboven).

Nummers naar telefoon kopiëren

U kunt ook nummers of een heel album naar de telefoon opslaan door in de library (item rechtsonderin) op de drie puntjes bij een nummer of bovenaan bij de cover te tikken en te kiezen voor ‘Download’. BubbleUPnP gaat direct het nummer of het album naar de telefoon kopiëren.

Handigheidjes

BubbleUPnP kan veel. Heel veel. We gaan niet alles in detail toelichten – u komt er snel genoeg achter bij het spelen – maar wat wel een leuk dingeltje is, is bookmarks. U kunt albums bookmarken om ze snel terug te kunnen vinden. Dat is natuurlijk ook bij andere apps wel mogelijk met sterren of vlaggetjes. Maar toch: het werkt ook hier weer erg handig.

Ook kunt u snel van bibliotheek wisselen door in de bilbliotheek bovenin op het pijltje naar beneden te drukken en te kiezen voor ‘Select Library’. Uit het pop up scherm kiest u de bibliotheek naar wens. Tevens kunt u rechtsboven de indeling of sortering aanpassen. Ook prettig.

Afrondend

Al met al vinden we BubbleUPnP een fijne app met genoeg mogelijkheden. Voor ongeveer 4 euro koopt u de app en ontsluit u alle mogelijkheden. Een aanrader, want 16 tracks in de playlist is te weinig.

Foto’s BubbleUPnP

 • beetje late reactie maar kan ik in BubbleUpnp in combinatie met een Denon Heos Link de optical In als bron kiezen?

  Ik zie wel mijn mappen met FLAC’s maar ik stream mijn TV naar mijn stereo via een optische kabel.
  bij voorbaat dank :)

 • Gisteren moest ik via Qnap-center een update doen van mijn Twonky-server .. sindsdien staat mijn gehele muziekcollectie door elkaar. Norah Jones staat in de Beatles folder, Brel staat bij de map van Pink Floyd’s Dark Side of the Moon,… etc. Een ganse puinhoop …. Hoe kan ik alles terug op zijn plaats krijgen. Heb overal gezocht op internet maar niets dat echt werkt. Tagging is nog steeds hetzelfde, allemaal ge-edit met dbpoweramp.

  • Lijkt erop dat de database corrupt is. In deze database staan verwijzingen naar de bestanden. Als deze verwijzingen niet meer kloppen, gaat alles mis. Mijn advies: Twonky helemaal verwijderen en opnieuw installeren. Tenzij je weet hoe je de database handmatig kan verwijderen of een regeneratie-optie weet.

 • Ik stream al langer met Bubbleupnp. Wat ik heel geweldig vind is dat Bubbleupnp mijn Qobuz (of Tidal) abonnement herkent. Ik gebruik de Qobuz app om favorite albums te selecteren. Die vind ik dan in Bubbleupnp terug onder Qobuz favorieten!

 • Jaap ik het geld voor een streamer uitgespaard en aan erg erg goede DAC besteed.
  Na heel lang zoeken kwam ik bij NorthStar Design Impulso.
  Het nivo waarop ik nu kan spelen via ipad ipod of iphone is ronduit spectaculair!!
  Ik ben heel erg onder de indruk van de Gewone 16 bit opnamen via Qobuz.
  Draaai nu Bach Musica Nuda . Wouw

  • Gelukkig is iedereen vrij om te kiezen. :)
   Een pracht machine is de Impulso.
   Ik vind persoonlijk 1500.- + voor een DAC vreselijk veel geld. Ondanks de mooie DSD functie.

   Een goede mediaplayer op android met een knappe asyncrone usb/optical DAC is een mooie oplossing voor onder de 500.- Bijkomend voordeel dat je de mediaplayer ook kan gebruiken voor andere doeleinden.
   Via apps je muziek collectie en films besturen met bijna de zelfde fuctionaliteit als bijvoorbeeld de SONOS app. maar dan via je eigen versterker en speakers.. Win. Win voor mij.
   BubbleUPnP heeft iets minder mogelijkheden maar is evengoed wel een zeer mooie app.

 • Ik ga vanavond eens spelen en kijken of dit ook goed bevalt.
  Zelf ben ik een groot fan van Yatse voor Android.
  Aangezien mijn hele muziek en film verzameling via xbmc/Kodi te bedienen is via mijn Minix Neo U1. (binnenkort voorzien van externe DAC.)

  Tevens gebruik ik music pump, Ook deze heeft mooie mogelijkheden.

  oude video van Alpha over Yatse
  https://youtu.be/e0tzwlD8aEQ

  promo 2015
  https://youtu.be/h2Ttjd8xseI

  Music Pump
  https://youtu.be/mGMrG5ERE9o

 • Geef een reactie

  XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


  Gerelateerde items? Zie ook: