Review Bluesound Node 2

in Recensies (540) | Streaming Audio (53) | Multiroom Audio (27) |


Bluesound Node 2
 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 5 sterren
 • De beste!
549

 • Bluesound Node 2
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2016-07-29
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 90%
 • Inzetbaar
  Schrijver: 100%
 • App
  Schrijver: 75%
 • Prijs
  Schrijver: 90%

Conclusie:

Bluesound heeft met de Node 2 een heel goed product nog beter gemaakt. Niet alleen zijn er meer aansluitmogelijkheden, de klank is ook beter dan de vorige serie. Meer losheid en meer verfijning. Dus het loont zelfs de moeite om een Node 1 te vervangen.

Houdt er wel rekening mee dat de Node 2 in prijs is gestegen ten opzichte van de eerste generatie. Dat is niet vreemd, aangezien er meer mogelijk is met deze opvolger. Denk aan een lijningang, coax en optisch uit en een krachtigere usb-poort. Tevens is het mogelijk de unit te bedienen met een reguliere afstandsbediening. Toch fijn!

Na ongeveer twee jaar was het zover: een nieuwe lijn van Bluesound. De kubusjes zijn verdwenen, de processoren zijn sneller en de netwerk-interface is vervangen voor gigabit. Maar gelukkig is er meer ter vertellen dan dat de hardware en het uiterlijk is veranderd! We testen de Bluesound Node 2… 

In 2013 is Bluesound de strijd aangebonden met Sonos. Een ‘bold statement’. Maar wel met succes. Bluesound heeft inmiddels heel wat zieltjes geworden. Mede door de betere geluidskwaliteit en high-res ondersteuning. Iets wat veel multiroomsystemen missen. Tenminste: in de prijsklasse waar Bluesound opereert.

Bluesound Node 2: geen kubus meer!

Bluesound Node 2

Nee, geen kubusje meer… maar wel een mooi doosje zo!

Maar goed. We zijn nu twee jaar verder. En Bluesound heeft natuurlijk niet stilgestaan. Dit jaar is dus de nieuwe serie geïntroduceerd. Er zijn heel wat firmware-updates geweest. Updates die niet alleen wat functies hebben toegevoegd – denk aan een wekkerfunctie, betere stabiliteit, snelheid en bijvoorbeeld een mooiere app – maar ook meer streaming services. Denk aan Tidal. En er komt nog veel meer moois aan waar we later over gaan schrijven.

Tevens heeft Bluesound afstand gedaan van de kubus-vorm. Er zijn nu platte kastjes gemaakt. En we moeten zeggen: het ziet er gewoon beter uit. Minder plastic, handiger te plaatsen en ook wat chiquer. En wie het zich afvraagt: ja, ook deze komen in wit en zwart.

Tiptoetsen

Bluesound Node 2

Fijne tiptoetsen bovenop het apparaat. Wij hebben het niet écht nodig, maar het kan wel fijn zijn.

Bovenop de kastjes zijn nu op alle modellen tiptoetsen aangebracht. Handig om even snel een nummer te starten en te stoppen. Of het volume aan te passen. Wij missen het persoonlijk niet op de oudere modellen, maar we kunnen het ons goed voorstellen dat er gebruikers zijn die dit een zéér welkome aanvulling vinden. Daarbij: u hoeft ze niet te gebruiken. En het oogt gewoon netjes, dus storend is het ook niet.

Leuke extra’s

Er zijn nog een paar leuke extra’s verwerkt in de nieuwe serie. Denk aan een hoofdtelefoon-uitgang. Die klinkt opvallend goed. Dan nog een ir-leermogelijkheid. U kunt de Node dus ook bedienen met een gewone afstandsbediening. Dat hebben we nog niet echt gezien bij concurrenten.

Tevens moet de wifi een stuk beter zijn werk doen, omdat er nu betere antennes in verwerkt zijn. Ook zijn het er twee in plaats van één. Meer bereik en stabieler dus. En tenslotte ingebouwde bluetooth; geen gerotzooi meer met dongles… Wel zo prettig, al heeft het altijd gewerkt bij ons op kantoor. Zowel in de M12 als M50 als Node.

Dan één van de grootste punten: er zijn talloze in- en uitgangen toegevoegd. Denk aan een line-in, coaxiaal en optisch uit, een betere, krachtigere usb-poort en een triggerpoort. Dat zijn bijzonder prettige veranderingen die het de moeite lonen om voor een series 2 te gaan. Nu zijn er nog meer verschillen bij bijvoorbeeld de PowerNode – andere versterker – en Vault – compleet ander ontwerp -, maar daar komen ook nog een andere keer op terug in een review.

NAD Dutch Dealer Days - DALI Opticon - Bluesound

De Bluesound series 2 komt dus in wit en zwart!

Dan nog een laatste item: de processor. Dat is nu een rappe dual core ARM-chip. Deze werkt op 1 GHz, iets sneller dan de versie in de M50 (die werkt op 800 MHz, maar is weer single core). Theoretisch moet de Node 2 dus een stuk sneller zijn dan de vorige modellen. Wij merken het een beetje, maar eerlijk gezegd is het niet schokkend. Wellicht met hele grote bibliotheken is het merkbaar. Bij ons scannen de Node, M50 en Node 2 praktisch even snel.

De App is gelijk gebleven. Die werkt fijn en logisch. Echte hebben we op Android soms last van een bugje dat de cover art niet verschijnt. De app sluiten en openen is de oplossing.

Prijs

Bluesound Node 2

Veel meer aansluitingen. Erg prettig! Zo kan de Node een centrale hub worden in een hifisysteem.

Wel een puntje van aandacht: de prijs is omhoog. Was de oude Node 449 euro… de nieuwe kost 549 euro. Ja, u krijgt er meer voor terug. Maar de afstand met de overige multiroomsystemen is nu nog groter: 150 euro verschil met een Sonos Connect en Heos Link. Wij vinden het prijsverschil te rechtvaardigen – high-res ondersteuning en betere weergave – maar dat zal per klant verschillen.

De sound

Waar het natuurlijk om draait is: hoe klinkt het? Simpel: een stuk beter dan de oude. En die is al erg goed. Het is dus zonder twijfel indrukwekkend wat Bluesound hier heeft gedaan: een al erg mooi product nog beter maken.

Wij gokken dat dit voor een deel toch de danken is aan de extra processorkracht. Als een processor minder hard hoeft te werken – en energiezuiniger te werk gaat – heeft dat een positieve invloed op de weergave. Dat hebben we al een paar keer gehoord.

We hebben de Node in een paar settings getest. Allereerst al op de X-Fi show. Daarna is de Node 2 meeverhuisd naar kantoor en heeft daar een paar keer als bron gediend. De laatste paar weken heeft hij aan de studio-monitors gehangen: de Questeds. Dat is een zeer kritisch studiosysteem dat alles laat horen.

Echter: ook hier geen enkel probleem. Het speelt zelfs zo netjes dat we eigenlijk geen idee meer hebben dat we via de Node 2 werken. We schakelen lekker tussen de lijningang, bluetooth (ja, compressie is hoorbaar), streaming vanaf NAS en Tidal. Heerlijk.

Het feit dat we niet meer bezig zijn met een systeem, maar met muziek spelen, is natuurlijk positief: dat kan alleen als een systeem goed werkt. En zoals dat overal geldt: u wilt niet met de techniek bezig zijn, maar in dit geval met muziek.

Even nog over de weergave: de fijnere weergave uit zich op een aantal vlakken: meer rust in de weergave, betere verstaanbaarheid en een holografischer beeld. Eigenlijk een overall verbetering dus.

Waar in de markt?

Waar hoort Bluesound thuis? Heel simpel: boven Sonos en Heos. Zowel in prijs als in prestaties. Zoekt u dus een multiroomsysteem dat op hoog niveau presteert en prettig bedient… probeer Bluesound eens!

Goed

Klinkt goed

Flexibel inzetbaar

Degelijke app

Netjes gemaakt

Minder goed

App toont soms geen coverart

 • Frits, de bluesound/nad app is een van de beste apps die er zijn en dat zal je na een tijdje wel ontdekken. De tegenwoordig o zo bejubelde maar betalende Roon app is een optie die eraan zit te komen, is die beter ??, weet niet, maar denk het niet.

 • kan iemand me hier iets wijzer maken,
  ik had een Bluesound, met coax verbonden met mijn Arcam AVR 850, klonk altijd wat gewoontjes, gewoon radio,
  nu heb ik sinds vrijdag een Arcam UDP411 als test, van mijn dealer, en dat klinkt echt 100keer beter, je denkt helemaal niet dat je een mp3 formaat internet radio hoort.
  Ik was er altijd al van uitgegaan dat bv de Bluesound een digitaal signaal afgaf aan de versterker, en het dus niet uitmaakt welke streamer je gebruikt zolang het digitaal is,
  Maar de Arcam speler klinkt zowel digitaal via HDMI als ook Analoog veeeeeel beter als de Bluesound, dat is wat ik niet snap,
  Probleem alleen is, App van Arcam werkt slecht, loopt vaak vast, zeker als je omschakelt van internet radio naar Tidal,
  Arcam gebruikt Vtuner voor radio, en niet zoals Bluesound Tunein.

  • Dag Ben,

   Digitaal is veel meer dan 1’en en 0’en. Digitaal werkt met talloze gevoelige clocks, bufferes en is in geval van streaming ook nog afhankelijk van hoe goed de dienst is die erachter zit. Kortom: je kan niet zeggen: de bron is digitaal dus alles moet gelijk klinken.

   De Arcam is daarbij ook bijna 3 x zo duur. Dus het moet ook wel beter klinken. Zou een beetje gek zijn als het niet zo was :-). Alle waar naar zijn geld!

   TuneIn streamt soms op andere bitrates dan Vtuner. Soms biedt TuneIN een hogere bitrate, soms Vtuner. Daar ligt dus al een verschil. Dan de gebruikte dac-chips, voeding, clocks, buffers… te veel om op te noemen. Hoop dat je iets wijzer bent.

 • Ik heb pas node 2 gekocht. Ik vind het nog knap ingewikkeld om op mij mini i-pad het apparaatje te bedienen; aanmaken en wissen van afspeellijsten, installeren van een opgegeven radiostation enz. Je merkt dat ik een beginner ben. Is er een (liefst Nederlandse) gebruiksaanwijzing te vinden. Ik heb Bluesound note mediaplayer gevonden maar dat is niet precies de blue node 2.

 • Dag Job, de vragen en antwoorden doen mij aan iets denken. Lang geleden gebruikte ik een Squeezebox Toutch analoog uit aan versterker, de SBT had een ingebouwde dac ziet u.
  Men kan de SBT een soort voorloper van een Node2 noemen, die heeft ook een dac aan boord.
  Na een tijd heb ik een CA DacMagic tussen mijn SBT en versterker gebruikt, dus …SBT digital uit naar CA DacMagic …. CA DacMagic analoog uit aan versterker. Dit was een verbetering.
  Of de DacMagic nu een betere dac is dan de ingebouwde dac van de Node valt te betwijfelen want deze laatste is veel recenter. Een Node aan bijvoorbeeld een Nad M51 zou een heel ander verhaal zijn.

  • Kijk Fernand, dat is een antwoord waar ik wel wat aan heb! Dankjewel. Uiteraard zal ik eerst even goed moeten luisteren om mijn conclusies te kunnen trekken maar ik denk dat ik met de node geen miskoop zal maken. En tja de nad m51 zal natuurlijk wel ff mooier klinken. Dat kan ook niet anders.. Die kost ook 2000 eurie!

 • Vraagje,

  als je een externe HD aansluit op de Bluesound note 2; is er dan een beperking betreffende het aantal mappen/muziektracks die hij kan indexeren?
  Meer mappen/tracks zal wellicht iets langer duren voordat alles is ”ingelezen”, maar zit hier een limiet aan?

 • In de Hegel zit iets dat ze repareren noemen , die het signaal beter maakt.
  Momenteel heb ik kwalitatief het resultaat met bubble upnp , maar die loopt nu en dan eens vast.
  Misschien ga ik dan toch het best tot aankoop van de node2.
  De beste manier om de bluesound aan te sluiten lijkt mij optisch en dan misschien een wat duurdere AQ cinnamon of vodka?

 • Dag Jaap,
  Ik stream al mijn muziek met Tidal via Airplay/upnp naar de Hegel H160, dan gaat alles draadloos door het netwerk en dan pas naar de versterker.
  Met de bluesound haal je alles direct van het internet.
  Kwaliteitsverschil zal er wel zijn, is het de moeite of zal het verschil relatief klein zijn?

 • Zo, nu lang genoeg getwijfeld, vanmiddag de Node 2 gekocht. Dit is het eerste onderdeel waarmee de set op de schop gaat.

   • Ca. 100 uur gemaakt met de Node 2. Direct een premium Spotify abo erbij. 20 uur muziek (flac) van NAS en 80 uur Spotify. Gewoon aangesloten op de router met bijgesloten cat 5e kabel en via 2x RCA op versterker. Mijn bevinding tot nu toe zijn zeer positief. De kwaliteit van Spotify valt me eerlijk gezegd erg mee. Apparaat werkt gewoon goed. App. werkt prima en ik heb in die 100 uur geen 1 keer uitval gehad. Vooral de app voor op de pc ben ik blij mee gezien ik vaak achter de laptop zit als de muziek aan staat. Over het algemeen zeer tevreden met deze aankoop.

 • Vragen:
  Ik wil een Node 2 kopen. I.p.v. een NAS te gebruiken wil ik een externe HD rechtstreeks aansluiten op de USB van de Node 2. Welke HD is aan te raden wat USB betreft (2.0 of 3.0), SSD of niet, HD met externe voeding, of is dit niet nodig?

 • Nog even een vraag, klopt het dat de Node II 6w in standby stand verbruikt, zo ja, dan is dit erg hoog.

  Gaan er instellingen verloren als je hem helemaal van de netspanning haalt?

 • Zou je hem noemenswaardig kunnen verbeteren i.c.m. een Musette DAC, m.a.w. is het verschil 1250 euro waard?

 • Interessante review. Ik vraag me af wat beter klinkt: de bluesond node 2 (zonder losse dac) of een laptop/desktop met een dac van het niveau Audiolab of Marantz HDDAC1? Kun je hier iets zinnigs over zeggen?

  Groet,

  Eddie

  • Poe… bij PC Audio speelt zoveel mee. Denk aan software, OS, optimalisaties, usb-kabel (indien dac er gevoelig voor is), etc. Node2 klinkt gewoon heel erg fijn. Maar een pc met dac ook. Dus ik kan hier geen eenduidig antwoord op geven. Sorry.

 • Hi Jaap,

  Ik speel al jaren met veel plezier van Squeezebox Touch met usb out naar een audiolab dac/preamp naar vM pa333 monoblokken met twee scan speak reference plus luidsprekers. De Node 2 lijkt qua functionaliteit sterk op een SB Touch, Heb je misschien kans gezien om beide te vergelijken?

 • Misschien een vraag van een audio-dummy maar kan ik op de Vault 2 rechtstreeks bvb. het Duo 2.1 speakersetje aansluiten of heb ik dan ook nog een versterker zoals de Powernode nodig?

  • Er is bij de Vault nog een versterker nodig. Echter: je zou ook voor actieve speakers kunnen kiezen van een ander merk. Denk een setje Dynaudio X14A ofzo.

 • Hallo Jaap,
  Ik heb zelf een M2 en twijfel over de aanschaf van een M50. Echter na deze review twijfel ik nog meer want in beide gevallen gebruik ik de M2 als DAC. Wat zou het verschil zijn tussen de M50 en de Node 2 aangesloten op een M2?

  • Er is wel degelijk een verschil hoorbaar. De M50 blijft mooier én veelzijdiger. Het voordeel zit em in de hdmi-aansluiting. Dat maakt een soort i2S-aansluting waardoor alles toch wat strakker klinkt.

   • Hallo Jaap,
    Inzake de HDMI aansluiting op de M50. Ik stream louter muziek vanaf mijn NAS, ik doe helmala niets met beeld. Dan heeft de HDMI aansluiting geen pro toch?. Begrijp ik in dat geval dat beide apparaten buiden de HDMI gelijkwaardig zijn.
    Roland

    • Dag Roland,

     Zeker wel… De M50 is geen beeldstreamer. De M50 stuurt via hdmi geluid door naar de M51 of een andere dac met hdmi-inputs. Daar gaat geen beeld overheen.

     • Ik snap het nu Jaap, bedankt.
      In wil, de de NAD M2 als DAC/versterking voor de M50 gaan gebruiken omdat deze zo goed is maar deze M2 heeft geen HDMI ingang.
      Dat bedoelde ik met mijn opmerking dat de M50 in dat geval dan geen voordeel heeft t.o.v. Bluesound.

      • Dag Roland,

       Ook dan is de M50 wel wat mooier hoor, maar de vraag is dan of het prijsverschil niet te groot wordt. Je betaalt ook voor de drive en ripping-mogelijkheid namelijk.

 • Ik denk dat ik het wel weet maar hoe verhoud zoiets zich tot bijvoorbeeld een minix X7 of X8?
  aangezien ik deze bezit en via KODI en software op mijn tablet alles afspeel?

  • Hoewel zo’n mini PC erg leuk is, komt het op audio gebied niet in de buurt van een bluesound. Dat is niet erg, want daar zijn spelers als de Minix niet voor gemaakt. Die zijn met name voor video bedoeld… En dat doen ze goed.

   • Okay. Ik had hem idd eerst voor films maar omdat ik na jaren weer met audio ben begonnen nog niks anders. Ja mijn onkyo nx515 kan ook via het net maar dat is drama…
    dus de minix via optical aan onkyo nx515 gehangen.

    Nu heb ik spijt dat ik voor het prijzenfeest voor een koptelefoon en niet voor een Node ben gegaan. :(

    • Even een vraagje.
     als ik mijn minix met optical aansluit. Werkt hij toch alleen als doorgeef luik naar mijn versterker en worde de versterker de DAC?
     Buiten eventuele ruis/storingen uit mijn minix heeft dat toch geen kwaliteits verlies?
     of snap ik nu het principe niet. (wat goed kan als beginner..)

     • Ik heb zelf een MiniX8, deze gebruik ik alleen voor films. Aangesloten via de optische (spdif) aansluiting op de actieve soundbar.
      In het menu ingesteld op “spdif passtrough”. Dit betekend idd dat de actieve soundbar de omzetting voor haar rekening neemt.

      • Dat dacht ik dus ook.
       Uiteraard zou het kunnen zijn dat door vervuiling vanuit de minix er iets vermindering kan zitten in de kwaliteit maar de onkyo heeft een 24-bit/192kHz Burr-Brown DAC die zeker beter is dan die van de minix. Vandaar deze keuze.

      • Dacs kunnen geen wonderen verrichten… en een dac-chip heeft ook stabiele voeding nodig. En een degelijk klokking-circuit. Ik heb regelmatig dacs te test en het is altijd leuk om te horen dat als drie dacs dezelfde chip gebruiken ze alle-drie anders klinken. Zet maar eens een Weiss Dac2 (Burr Brown PCM1792) naast een Tentlabs b-Dac (volgens mij ook een PCM1792). Klinken totaal anders. En dat zegt genoeg, toch?

     • Dag Discocandy,

      Zo werkt het helaas niet. Er speelt bij audio meer dan alleen 1’en en 0’en doorsturen. Bij streaming speelt ook conversie een rol, klokking, trancodering, voedingsruis, etc. Nu zou je kunnen zeggen dat optisch het geheel elektrisch ontkoppelt. En dat klopt. Maar dan los je maar één van de vele ‘problemen’ op. Een hoogwaardige streamer zal altijd beter klinken dan een alles-in-één oplossing voor film een geluid. Helaas…

 • In hoeverre is een systeem als Bluesound een toevoeging als je, bijvoorbeeld, al een HTPC hebt staan?

  Hebben jullie wel eens een RPi met (bijv.) HifiBerry Digi+ module getest/vergeleken met dit systeem? Zo nee: jullie kunnen die van mij wel even lenen om mee te spelen. ;)

  • Bluesound klinkt gewoon veel beter dan een htpc… uiteraard zijn er grote verschillen in htpc’s, maar bij een degelijk gebouwde gok ik dat bluesound nog steeds wint.

 • Vraag,
  Hoe goed is de interne dac van de node 2, als je deze vergelijkt met de interne dac van de cambrige versterker van multitest.

   • In deze review over de cambridge wordt alleen gesproken over de bleusound Vault, is deze dac hierin dan hetzelfde als in de node 2 ??

   • Ik heb me rot gezocht naar de review van ca versterker maar kan het niet vinden helaas. Ik zou graag willen weten welke er beter klinkt..de bluesound node of the dacmagicplus…
    thx!

     • bert 69 had het over een review ca versterker waarin die 2 blijkbaar met elkaar vergeleken werd…. Ik ben dus benieuwd wat het verschil in luisterkwaliteit is tussen de cambridge dac en de bluesound…

      • Ik weet even niet waar het over gaat. Maar ik weet dat ik nooit een Node 2 met een CA heb vergeleken. Dat is ook niet logisch, want een Node 2 is een streamer. En om dat te vergelijken met een CA dac is niet zo zinnig toch?

      • sorry Jaap, ik heb begrepen dat de bluenote streamer en DAC in een is…. ik wil hem aansluiten op een analoge versterker vandaar…. Dus het is alleen maar een streamer?

      • Dag Job,

       De Bluesound Node 2 is een streamer met ingebouwde dac. Het heeft een paar inputs die je kan gebruiken. De DacMagic is gewoonweg een dac. Dus die twee vergelijken heeft niet zoveel zin: het is een heel ander product.

      • Oké dat snap ik maar je kan hem toch ook als dac gebruiken toch? Ik wil graag weten of er kwaliteitsverschil qua dac That’t it!

 • Even een stukje gekopieerd uit het MQA verhaal;”Bluesound krijgt een update voor de streamers”. Weet je wanneer Bluesound dit gaat toepassen op haar streamers of moet ik het meer zien in een softwarematige update die beschikbaar wordt gesteld voor bezitters van de bluesound 2 versie?

 • Erg mooi ding, onlangs gezien op een open deur dag, ik kan wel geen beoordeling geven, wel een tijdje een kubusje thuis gehad en die klonk al erg goed, geen M50 maar niet veraf, ben bijna zeker dat aangesloten op een M51 dac het verschil erg moeilijk zou worden.

  • Dag Fernand,

   Op een minder transparant systeem is het verschil niet heel groot. Bij een systeem dat alles laat horen, is het verschil wel hoorbaar hoor. Op X-fi nog een demo mee gedaan op een Metrum Acoustics Pavane-dac.

 • Geef een reactie

  XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


  Gerelateerde items? Zie ook: