Multi-test geïntegreerde stereoversterker

in Recensies (544) | Hi-Fi (175) | Versterkers (75) | Geïntegreerd (24) |


Stapel versterkers 2

Intro

 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 3 sterren
 • Goed!
Wisselt

 • Multitest geïntegreerde versterkers
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2016-09-10

Conclusie:

Het is een behoorlijke klus geweest. Maar we zijn er doorheen: vijf geïntegreerde versterkers. Allemaal rond 1000 euro. En feit is: u krijgt er behoorlijk wat kwaliteit voor. Maar waar zitten de verschillen in?

Er zijn behoorlijk wat verschillen. Zowel in opties als in kwaliteit. De slechtste scoort drie sterren. De hoogste score 5 sterren. Kortom: voldoende versus héél goed.

Er is 1 versterker die doet wat er belooft word. Uw muziek geweldig laten klinken. De Cambridge CXA60, de grote winnaar.

Feit is: geld kunnen we maar één keer uitgeven, dus waarom niet aan een persoonlijk orkest? Wij hopen met deze test u een handvat te kunnen bieden in de zoektocht naar audio. Want in een markt met zoveel mooie spullen, zagen ook wij door de kabels de versterkers niet meer!

De geïntegreerde stereo versterker is eigenlijk niets meer dan een voor en eindversterker in één apparaat. Vaak zien we er ook een phono versterker in verwerkt. Zeker vandaag de dag weer handig, aangezien vinyl een opleving heeft. En niet te vergeten: er zit tegenwoordig ook vaak een dac in (digitaal naar analoog omzetter). Alles wat je aan versterking aan losse apparaten zou kunnen hebben in één versterker gestopt! Handig! We testen vijf modellen van ongeveer 1000 euro voor u! Let the games begin. 

Wanneer is een geïntegreerde versterker nou een goede keuze? Goed vraag. Maar laten we eerst even een fabel uit de wereld helpen: een geïntegreerde versterker kan wel degelijk een high end audio apparaat zijn. Dus mocht u in de markt zijn voor een compactere oplossing zonder compromis: kijk dan ook bij geïntegreerde modellen.Ook high-end fabrikanten maken mooie modellen.

Compact

Stapel versterkers 2

Het stapeltje wat we hebben getest. En wat blijkt: geen enkele versterker klinkt hetzelfde.

Eigenlijk hebben we de bovenstaande vraag al beantwoord. Bent u in de markt voor een compacte, degelijke oplossing: dan is een geïntegreerde versterker een goede keuze. Immers: het scheelt veel ruimte. Of vier apparaten, of één… tel uit uw winst!

We hebben voor deze uitgebreide test een budget genomen van 1000 euro. Daar mogen we zo’n 10% naast zitten. Dus van 900 tot 1100 euro. Voor dat geld is kwalitatieve audio goed haalbaar. Daar horen natuurlijk ook fatsoenlijke speakers bij. De keuze valt op de populaire B&W CM6S2. Geen makkelijke speaker zoals de review al vermeldt. (En dat wordt later in de test ook wel duidelijk!).

Vijf kandidaten

Voor de test hebben we vijf kandidaten: de Marantz PM7005, Arcam FMJ A19, NAD C356BEE, Cambridge CX60 en de Advance Acoustics X-I120. We moeten nu wel even iets rechtzetten. Op het moment van aanvragen en testen heeft de Advance Acoustics een verkoopprijs van 1099 euro. Nu het artikel online gepubliceerd is, 1249 euro. We nemen dat mee in de beoordeling. Prijs is immers een punt dat zwaar weegt op de beoordeling.

We merken bij het uitzoeken van de specificaties dat er onderling een hoop verschil zit in de opties. Nu lijkt het wijs om voor de versterker te gaan met de meeste toeters en bellen. Immers: lekker ‘future proof’. Maar als de fabrikant de versterker vol stopt met opties en vervolgens klinkt als een kartonnen doos, wat heb je dan aan al die opties?

Elke versterker testen we met de zelfde kabels en met dezelfde muziek. Van Audioquest gebruiken we de Rocket 88 luidspreker kabel, Vokda optische kabel  en de Mackenzie cinch-interlink. Voor de energie zetten we een kabel van Kemp in. Muziek streamen we vanaf een Bluesound Vault. Het bronmateriaal komt zowel in flac-vorm vanaf de Synology als Tidal.

 • De Cambridge CX60 heeft mijn aandacht al even en deze test maakt mij bijzonder benieuwd naar deze CX60. Wat ik mij wel afvraag is of deze Cambridge een significante verbetering is van mijn ‘oude’ Denon AVR3806 waarop een set (bi-amp)Teufel 400 mk II is aangesloten ? Input op de Denon is de soundcard van mijn pc zodat ik mijn FLAC muziek collectie streaming kan afspelen.

  • @Willem: ik heb zelf geen ervaring met de CX60, maar wel met de AV-receiver 651R. Deze was voor 2-kanaals audio zeer mooi en vol en transparant (heel strakke weergave van de lage tonen).
   Helaas was deze voor mij voor multi-kanaals een “pain in the butt” (waardeloos inregelsysteem !!). Dat was voor mij reden om te switchen. Ik ben overgestapt op een Marantz SR7008 (ik denk dat die in de lijn van de Denon zit). Veel beter voor multi-kanaal, maar toch wel een stap(je) terug voor Stereo geluid. Ik verwacht dat de CX60 een stap vooruit zal zijn. Maar wel afhankelijk van de gehele keten van bron tot luidsprekers, want het geluid kan behoorlijk genadeloos zijn als het niet goed is vanuit de bron !!
   (Ik denk er zelf aan om t.z.t. ook weer over te gaan op 2-kanaals weergave en dan ga ik zelf zeker weer luisteren naar CA).

   • @MSH Dank voor je nuttige reactie. Idd zit de Marantz SR7008 in een vergelijkbare klasse als de Denon AVR3806. Het is mijn vorige HT AVR en nu ingezet in mijn PC/NAS line-up om FLAC te streamen. De speakers zijn overigens Teufel Ultima 40 mkII. Ik heb het idee dat het geluid echt beter zou moeten kunnen. Heb al het nodige experienteerd met de speakes locaties en de Audesey settings van de AVR maar ik ben nog niet tevreden tot nu toe. Als de CX60 dit zou kunnen verbeteren zou ik deze zeker overwegen.

 • Ik hoor ook geen verschil tussen analoog en digitaal in mijn eenvoudig setje. Ga binnenkort een mooie dac aansluiten en hoop dan echt wel wat verschil te horen als ik schakel.

  • Natuurlijk ga je dat horen :-). En niet eens zozeer vanwege beter chips of high-res. Alles speelt mee in een dac: voeding, analoge output stage, klokking, etc…

 • Moet eerlijk bekennen dat ik geen verschil hoor tussen Digitaal of Analoog aangesloten…

 • De start klasse bij uitstek.
  Vanaf hier begint naar mijn mening de wereld van muziek luisteren serieuze vormen aan te nemen.
  Ok, je kan geluk hebben met iets goedkopers waarmee je blij bent.

 • Mijn NAD C326 sturen nu 2 speakers van DAlI aan.(Sensor 7).

  is een Nad c356 met meer vermogen beter om mijn speakers aan te sturen?

  • Dat is niet altijd het geval. Bij een complexe speaker speaker zien we meestal wel dat wat meer vermogen beter is. Maar bij een speaker die zich wat makkelijker laat sturen heb je niet meteen meer vermogen nodig.
   Waarschijnlijk is de Dali/NAD combinatie gewoon te beluisteren bij diverse audiowinkels.

 • mooie test.
  welke versterker past goed bij wharfedale diamond 9.5, evenmin een makkelijke luidsprekerset

  • Hi Harry,

   De advance acoustic heeft ondertussen de X-i125 uitgebracht. Dat zou een goede combinatie moeten zijn.

   groet, Quintijn

 • Heren,

  Leuke test! Alleen lees ik bij de test van de NAD bovenaan drie sterren met een”voldoende” kwalificering en later in de test 4,3 ster.

  • Ik weet niet wie dit er bij heeft gezet maar de test ging over versterkers in de prijsklasse van ca. 1000 euro.
   Daar hoort deze Marantz dus niet echt bij.

 • Zo te lezen wordt de volgende versterker een Cambridge voor mij :) Maar begrijp ik nou goed dat de CX-serie tussen de 851 en 651 serie ligt qua zowel prijs als kwaliteit? Of is de CX serie de opvolger van de 651 serie?

  • Opvolger van de 651 lijkt me niet want deze is nog gewoon verkrijgbaar. Wel is de CX serie heel anders in opbouw, de 2 geintgreerde versterkers hebben relatief minder vermogen t.o.v. 851 serie en hebben 2 surroundversterker binnen de serie, iets wat we bij de 851 ook niet zien. Daarbij hebben de geint. versterkers een dac aan boord, de 851 serie niet.

   Gewoon hele andere serie, of dit de weg is die CA inslaat en of we straks CX2 en CX3 series krijgen, geen idee.

   Maar ik zou me niet zo druk maken, als jij de versterker goed vindt is het toch niet belangrijk waar deze op de ranglijst bij CA staat?

 • Waarom is er , maar een luidspreker paar gebruikt namelijk deze van B&W om deze review te maken. Ik begrijp dat deze geen makkelijke belasting is voor een versterker, maar ik denk dat je toch minimaal 2 andere merken welke passend zijn in deze prijsklasse nodig hebt, om een review te maken.
  Hiermee toon je aan of deze versterkers een allemans vriend zijn, of zeer kritische zijn op de aangesloten speakers.
  Hiermee voorkom je enigszins dat er miskoop wordt gedaan, omdat er altijd een aantal consumenten zijn die blindelings op een test afgaan zonder zelf te luisteren.

  • Beste Hans,

   We hebben ook gespeeld op een setje Teufel Definion 3S. Echter kort om inderdaad een goede indruk te krijgen. Deze speaker verhuld echter te veel om een goed oordeel te vellen. De Bowers laat meer horen maar is weer lastiger.

 • Wat een goed uitgevoerde test en goed uitgeschreven verhaal!!
  Complimenten hiervoor.
  Als aspirant koper kun je hier goed mee uit de voeten.
  Een lekkere start van de zondagochtend ????
  Frank

 • Wel bijzonder is bij AA dat dit model een Cirrus Logic CS8416 chip/dac heeft terwijl zijn grote broer en de voorversterker in het bezit zijn van de bekende Burr Brown 1796 chip/dac.

  Maar goed dat valt natuurlijk ook te zeggen over CA die de bekende Wolfson gebruikt die in menig apparaat terug te vinden is maar voor haar vlaggenschip serie (851) gebruikt men toch weer een andere chip? Blijft lastig beoordelen die omzetting puur op basis van de chip.

  • Is ook niet te doen. Implementatie speelt ook een grote rol. Maar we noemen het wel graag… Je kan namelijk aan de hand van het type wel afleiden wat de mogelijkheden zijn.

   • En dat is zelfs ook nog lastig, ik quote een iets wat je onlangs gepost hebt;”Dacs kunnen geen wonderen verrichten… en een dac-chip heeft ook stabiele voeding nodig. En een degelijk klokking-circuit. Ik heb regelmatig dacs te test en het is altijd leuk om te horen dat als drie dacs dezelfde chip gebruiken ze alle-drie anders klinken. Zet maar eens een Weiss Dac2 (Burr Brown PCM1792) naast een Tentlabs b-Dac (volgens mij ook een PCM1792). Klinken totaal anders. En dat zegt genoeg, toch?”

    Mensen gaan zo snel af op de naam van het chipje maar dat zegt dus niets!

    • Klopt… het is ook lastig. Een chip zegt echt lang niet alles. Wel heb je goede en slechte chips. Maar ja… een goede chip kan je slecht laten klinken.

 • Waarom wordt FMJ bij Arcam zo vaak vertaald als Full Metal Jacket terwijl Arcam het zelf altijd, onder andere op hun site, heeft over Faithful Musical Joy?

 • Ik bezit een Cambridge CX-60, top! Was jarenlang fan van NAD en heb een paar recente Marantz amps gehad…deze laatsten missen detail die Cambridge & NAD wel voortbrengen. Ik bezit ook een Marantz CD6005, wel zeer goed. Kan u me adviseren mbt aansluiting, analoog of digitaal? Beide zijn mogelijk…bedankt. Philippe.

  • Dag Philippe,

   Mooie versterker! Over aansluiten… dat kunnen we niet zo gemakkelijk. Ga gewoon luisteren. Wat bevalt beter? De dac in de Cambridge is een mooie… maar het kan zomaar zijn dat u de dac van de Marantz prettiger vindt…

    • d.i. wat Cambridge zelf hierover kan zeggen :
     “Thank you for your email.
     The Marantz uses a Cirrus DAC, compared to the Wolfson DAC in the CXA60. I think the Wolfson DAC will sound better (so use a digital connection), but there is no harm in trying both options to see what you prefer.
     + : “Yes, the better the DAC, the lower the jitter/distortion etc
     Under 5m I would use coaxial. Over 5m I would use optical.
     Best regards,

     Bart Niven
     Cambridge Audio”

     +

   • Hallo, is de speaker Focal Chorus 716 bij jullie bekend…? Zou dat een goede combinatie zijn…?

   • Hallo, is de speaker Focal Chorus 716 bij jullie bekend…? Zou dat een goede combinatie zijn…?

 • Geef een reactie

  XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


  Gerelateerde items? Zie ook: