Testdag met Pass Labs en Lentus Audio

in Achtergronden (1.259) | Fabrikanten (60) |


Pass Labs XP20 Metrum

Alpha Audio test dagelijks de meest prachtige spullen. Dat is natuurlijk geweldig. Maar soms zit er een dag tussen dat je wel heel bijzondere spullen binnen krijgt. Denk aan een prototype van Lentus Audio. En een setje Pass Labs en Metrum Acoustics. We hebben dat toch even op foto vastgelegd. Dan kunt u ook een beetje meegenieten. 

Opbouwen

Rond 10:00 rijdt Theo Kraai samen met lezer Ronald Wanders de stoep voor het kantoor van Alpha Audio op. Achterin de auto liggen twee prototypes van de Lentus Audio Live!: een open baffle luidspreker met vier 20 cm woofers en een 20cm breedband-unit. Of we ze even willen horen… tuurlijk! Kom binnen en pak een lekker bakje verse Espresso!

Bovenin de luisterruimte koppelen we de nieuwelingen – die letterlijk de nacht ervoor om 3:00 klaar waren – aan de set: een Pass Labs X2.5, Dion Audio SD60 eindversterker, een NAD M51 converter, een Macbook en een Bluesound-streamer.

Na een half uurtje spelen kijken mederedacteur Yung Lie, lezer Ronald, ontwerper Theo en redacteur in kwestie elkaar aan… Ja, het klinkt goed (boven verwachting goed), maar we horen allemaal een wat hard randje op de vocalen… Waar komt die toch vandaan? Bron? Versterking? Gewoon een mismatch? Een condensatortje die niet lekker meer is?

Buisjes en klasse A/B

Aangezien we ook een Dion Audio T92 buizen voortrap hebben en een tweetal monoblokjes van 30 watt (klasse A/B) sluiten we dat eens aan.

Poe… ja, dat klinkt wel wat beter zeg: ronder, grootser en wat vloeiender. Deze stap zet Ronald op een idee: waarom niet even zijn Pass Labs XP20 met XA30.5 en Metrum Acoustics Pavane-dac naar Haarlem halen? Kan ik die ook meteen even testen. Leuk toch? Nou… ja! Een telefoontje en ongeveer anderhalf uur verder staat er een waanzinnig systeem klaar.

Meer schuiven en prutsen

De set met de Pass Labs XP20, XA30.5 (twee keer, maar helaas geen bi-amp, want dat kan niet met de Live!) en Metrum Acoustics Pavane sluiten we compleet gebalanceerd aan. Energie gaat voor de voorversterker en DAC door een Van Medevoort PFM2 filter. De eindverstekers gaan via een Kemp Powerstrip 8 plus. De Metrum Pavane krijgt zowel een optisch signaal van de Bluesound als een usb-signaal van een Macbook Pro met Audirvana.

Als we weer gaan spelen, gaan we toch ook nog even wat schuiven met de Lentus Audio Live! (ja, met “!”). Verder van de muur, meer indraaien, dichter bij elkaar… Toch elke keer weer verschillen in weergave, al blijft het ‘beeld’ wel mooi staan. Het zijn meer tweaks in afstraling. En het is smaak. Want wil je meer naar voren spelen? Of de breedte in? Of juist ‘layed back’. Het knappe van dit systeem is dat het toch vrij snel al goed klinkt.

Ook valt ook hoeveel laag er nog uit deze speakers komt. De druk en punch is ronduit indrukwekkend. Net als de snelheid die deze Live! tentoon spreidt. Nu is dat ook wel te danken aan de waanzinnige elektronica die deze twee prototypes aanstuurt. Zowel de Dion-set is niet misselijk als de Pass-set die uiteraard een fors niveau hoger laat horen (zacht uitgedrukt).

Hard én zacht

Natuurlijk spelen we niet de hele tijd op stand 10. Al is er luid gespeeld. Dat krijg je nu eenmaal met vier idioten in één ruimte. Maar als we even gaan evalueren gaat het volume omlaag… en ook dan speelt deze set gewoon prettig en blijft het stereobeeld én het laag-fundament staan. Dat horen we niet vaak. En om even een idee te geven van de ruimte: die is 140 m2. Met de twee aparte kamers erbij is het 180m2. Dat is heel wat m3 om te vullen!

We willen meer!

Wat een dag. Heerlijk weer om zo bezig te zijn met muziek en audio. En na deze proefsessie kunnen we maar één ding zeggen: we willen meer! Maar ja… de Live! is nog niet af. Dus we zullen nog éven moeten wachten. Tot die tijd doen we het maar even met de luidsprekers die we ter test krijgen. En natuurlijk met de Pass-set en Metrum Pavane-dac die we even mogen lenen van Ronald Wanders. Waarvoor heel veel dank.

 

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Gerelateerde items? Zie ook: