Hoe kunt u streamen met een Apple Mac?

in Achtergronden (1.259) | Software (20) | Streaming (78) |


Bij Alpha-Audio besteden we vaak aandacht aan streamen; sterker nog, we geven bijna wekelijks trainingen en advies hierover aan een groeiende groep lezers. De meesten van u  werken met Windows en verwante systemen. En wat als u een Apple systeem hebt? Apple geeft daar zelf geen duidelijke aanwijzingen over. Wij pluizen voor u uit wat de mogelijkheden zijn. 

We proberen in dit stuk u wat meer wegwijs te maken binnen het streamingconcept van Apple. Daarvoor moet u wel over een paar apparaten beschikken. We gaan ervan uit dat u over het volgende basis-systeem beschikt:

 • een Apple computer. Dat kan zijn een iMac, Mac Mini, een MacBook of een Mac Pro. U draait daarop het OS-X besturingssysteem (8, 9 of 10)
 • een muziek-installatie waar u uw Mac op aansluit, met of zonder aparte D/A-converter
 • een iPhone of iPad
 • een draadloos en bekabeld (ethernet) thuisnetwerk met internetverbinding
 • optioneel: een NAS

Hi res audio op een Mac

iTunes 12

iTunes… niet onze favoriet. Zeker niet als het aankomt op geluidskwaliteit. Maar bibliotheekbeheer is goed.

We springen maar meteen in het diepe. Zoals gezegd, is iTunes een prachtige applicatie als het gaat om gebruikersvriendelijkheid, maar schiet het tekort in de weergave van audio. Dat zal zeer waarschijnlijk liggen aan de codec die iTunes gebruikt. Die stamt nog uit de tijd dat mp3 – of in geval van Apple: aac – de standaard was. De datacompressie is zodanig dat de kwaliteit van het geluid er echt onder lijdt.

Gelukkig zijn  er alternatieven. Voor de Mac vinden wij Audirvana Plus de best klinkende en meest gebruikersvriendelijke audiospeler. Onlangs is er een nieuwe versie uitgebracht waarbij u de keuze hebt om in het eigen menu van Audirvana te blijven om muziek te selecteren, dan wel om iTunes te behouden als interface. Audirvana neemt dan de gehele audio-signaalverwerking voor zijn rekening. iTunes is slechts de visuele schil waarmee u uw muziek beheert.

Alternatieven als J River zijn sinds enige tijd voor de Mac beschikbaar, maar wij vinden het een instabiele applicatie die bovendien meer geschikt is voor semiprofessionele gebruikers of als u een 9.1 surround-opstelling wilt. Er zijn gewoonweg teveel in- en afstelopties voor huiselijk gebruik. Dat maakt het systeem onnodig complex en ook kwetsbaar voor bugs en vastlopers.

Amarra is ook een goede optie, maar is iets prijziger dan Audirvana. Wij vinden de geluidskwaliteit van Audirvana in relatie tot prijs, stabiliteit en gebruiksgemak het beste.

Gebruikt u Audirvana (of Amarra), dan hebt u bovendien het voordeel dat u FLAC en DSD-bestandsformaten kunt afspelen. Met iTunes kan dat niet.

Remote

Apple-Remote-app-for-ipad-1

Apple remote is een handige toevoeging binnen het Apple Ecosysteem. De apparaten komen natuurlijk gewoon beschikbaar via Airplay.

Apple-apparaten gaan steeds meer met elkaar communiceren en kunnen door elkaar worden gebruikt. Als u op uw iPhone wordt gebeld, ziet u de inkomende oproep ook op het scherm van uw Mac laptop of desktop en kunt u het gesprek vanaf uw computer voeren. Een document of webpagina waar u vanaf uw iPad mee bezig was, kunt u naadloos vervolgen op een ander Mac-apparaat.

En ook het afspelen van uw media (foto, film en audio) kunt u op verschillende apparaten doen. Bijvoorbeeld; een film die op de iMac staat, bekijken vanaf de iPhone of iPad. Of het bedienen van uw iTunes afspeellijsten via de iPhone, die dan als remote controller dient. De applicatie Remote, gratis beschikbaar in de App Store, zorgt daarvoor.

Om het voor elkaar te krijgen, schakelt u Thuisdeling in op iTunes op uw computer. Zorg ervoor dat de Apple ID?s wel overeenkomen. Start u vervolgens Remote op, dan ziet u uw Mac computers in een lijst staan. Selecteer deze en u kunt kiezen uit de nummers en afspeellijsten. Zo gepiept dus.

iTunes herkent ook uw eventuele NAS-schijf als bestandsmap. Wanneer u de NAS  als bronbestand aanhoudt voor al uw media, houdt u de harde schijven van uw computers ?schoon?. U hoeft niet met een NAS te werken; u kunt ook een Mac gebruiken als basis voor uw media.

Airplay, Apple TV

Mac Mini

Achterzijde van een Mac Mini. De geluidsinvoer en ?uitvoer zijn analoog en digitaal (optisch). Ook hebt u een hdmi-poort. U kunt dit apparaat dus rechtstreeks aansluiten op een conventionele versterker, maar ook digitaal op een DAC via de optische aansluitingen of de hdmi-poort.

Het heeft zijn voordelen als u ook uw randapparatuur van Apple hebt. Het wifi-basisstation Airport Express bijvoorbeeld, biedt de mogelijkheid om geluid digitaal te streamen. Het is dus niet alleen een wifi-router, maar ook een audio-client met een analoge en optische koppeling. We raden in dit geval echt de optische uitgang aan. Het klinkt beter omdat u geen elektrische koppeling met uw systeem maakt en daardoor geen ruis uw systeem in jaagt.

Afspelen via de Airport Express is eenvoudig. Net als bij een gewone netwerkspeaker kunt u in iTunes (desktop of vanaf een iPad/iPhone) kiezen of u het geluid wilt afspelen op uw telefoon/computer, dan wel via het Airport Express basisstation.

Dan de Apple TV. Ook deze heeft een hdmi-aansluiting en een optische uitgang voor audio. Met de Remote App kunt u ook de Apple TV bedienen. Heeft u deze via Thuisdeling gekoppeld, dan kunt u audio, film en foto?s via uw TV afspelen. Zorg er wel voor dat de films in een iTunes-map staan, want alleen dan kan Apple TV deze herkennen en afspelen. De Apple TV is ook als Airplay-station te herkennen.

High Res

apple Airport Express

De nieuwe Airport Express. Een mooi apparaat om te zien!

Even een sidenote: Apple streamt geen high-res via het netwerk. Wilt u dat wel, dan zult u dus via een Mac Mini moeten werken en daar een alternatieve speler voor moeten aanschaffen. Veel liefhebbers doen dat al. En in dat geval is een Mac Mini een serieus mooie bron.

Conclusie

Apple heeft het wat betreft ecosysteem prima voor elkaar. Alles werkt naadloos met elkaar. Of u nu een Apple TV, Airport Express, Mac of iDevice hebt: alles praat met elkaar. Dat is natuurlijk handig. Vandaar dat ook zoveel mensen zweren bij het systeem. Nu is het wel zo dat de computer audiofanaten snel tegen beperkingen op zullen lopen. Denk aan High Res compatibiliteit. Airplay kan het niet, net als de Airport Express. Niet erg: want voor alles is een oplossing!

 • Is audirvana compatibel met airplay? ik wil muziek streamen vanaf een iMac naar een bekabelde airport express die met een optische kabel verbonden is met een dac.
  Ik heb gehoord dat airplay een nefaste invloed heeft op de geluidskwaliteit (in high end) en dat dit niet kan worden hersteld met software (dus ook niet met audirvana) Klopt dit?

  • Beste Johan,

   Audirvana Plus kan streamen naar een AirPlay compatible apparaat zoals een Airport Express. Vanaf OSX Mountain Lion kunt u ‘Airplay’ selecteren als DAC in het Voorkeurenmenu van Audirvana Pus. U moet wel Airplay uit hebben staan in iTunes en in de geluidsinstellingen van Systeemvoorkeuren.

   Het Airplay-protocol ondersteunt lossless data-overdracht. AirPlay streamt op 16-bit, 44,100 kHz in Apple Lossless format. Ongeacht het formaat van wat u afspeelt, het word geconverteerd door OS X naar Apple Lossless.

   High-resolution audiobestanden worden gedownsampled naar 16/44.1. En op het nog ingewikkelder te maken: Apple TV’s audio converteert audio naar 48 kHZ, omdat dit de standaard is voor film en TV.

   Conclusie: Airplay ondersteunt lossless, maar niet high-res audio.

   Zie voor meer informatie over bestandsformaten deze tutorial: https://www.alpha-audio.nl/2015/05/serie-streaming-audio-deel-5-bestandsformaten/

  • Dag Johan,

   Fase heeft zeker invloed op het geluid. Echter niet bij apparaten die een schakelende voeding gebruiken. Ringkernen dus wel. Er zijn apparaten die de fase meten, zodat u weet hoe u de stekker moet aansluiten. Erg handig.

   Airplay converteert alles, zoals auteur Yung uitlegt. Deze conversieslag is hoorbaar. Als u twee scenario’s zou vergelijken, waarbij u bij de ene direct afspeelt van bron – dus het bestand – naar de streamer, of eerst via Airplay en dan naar de streamer, dan hoort u direct het verschil.

   Airplay is handig, maar niet ‘hifi-waardig’. Er zijn al lezers die dit hebben kunnen horen.

 • Hallo Jaap,

  Interessant stuk! Wil ook graag Audinirvana gaan gebruiken i.p.v. iTunes om muziek af te spelen. Nu heb ik ca. 400 cd’s d.m.v. iTunes geripped in ALAC format en op een NAS geplaatst en speel af via Apple TV naar audioset. Om plezier te hebben van de betere geluidskwaliteit van Audinirvana moet ik dan alle gerippede CD’s opnieuw rippen en heeft Audionirvana zin wanneer ik van de NAS via (bekabeld) Apple TV afspeel?

  Hartelijke groet,
  Jan Mulder

  • Beste Jan,
   Audirvana speelt ook ALAC (Apple Lossless Audio Codec) af.
   Apple TV is prima, zeker als u de HDMI-uitgang gebruikt naar uw audiosysteem (of de optische uitgang).
   Dus ja, Audirvana heeft zeker zin in uw systeem waarbij we altijd bekabeld aanraden; dat heft u al goed gedaan.. Audirvana speelt hi-res af, iTunes wordt ondersteund. U kunt het gebruikersmenu van Audirvana gebruiken of iTunes als bedieningspaneel inzetten.

   • Beste Yung Li,

    Dank voor je snelle reactie! Nu wil ik nog graag weten of iTunes ook een negatieve invloed heeft op het rippen van CD’s?

    Hartelijke groet,

    Jan Mulder

 • Hallo Jaap
  check ook eens bit perfect gewoon te verkrijgen in de app store
  deze app heeft een vriendelijk prijs kaartje en doet zijn werk ook goed

 • Prima overzicht voor de beginnende Apple / iTunes gebruiker.
  ( die vaak toch eventueel al iPhone of iPad heeft)
  Een puntje is (dat diverse mensen tegenstaat) dat je jezelf vrijwel helemaal aan het iTunes muziek & film wereldje moet overgeven. [precies zoals Apple het graag wil :-) ]
  Wil je gewoon zelf goed je muziek (F/ALAC) uit andere bronnen kunnen afspelen dan is een Macbook met Audirvana en aangesloten op een USB-DAC een simpele en hele goede manier van doen.
  Audirvana heeft instellingen om tijdens het afspelen diverse systeemsoftware te negeren en vanuit memory-play direct naar de DAC te communiceren.

  Overigens is het ook mogenlijk om met een iPad muziek in Hi-Res aftespelen, d.m.v. software van Onkyo/Teac en een kabeltje naar USB.

  Het Airplay gebeuren is best handig en leuk maar niets meer dan AptX bij bluetooth.
  Voor heel veel mensen vaak ook al genoeg genietbaar.

 • Overigens kan je buiten itunes om ook je audio naar airplay speakers oid sturen. Dit doe je door met de option-toets ingedrukt op het volume icoontje links boven te klikken. Je krijgt dan de mogelijkheid om alle audio naar airplay te sturen. Nogsteeds niet Hires trouwens, maar dat terzijde.

  • Dag Arjan,

   Dank! Mooie aanvulling. Ik speel er te weinig mee om dat soort truuks te kennen. Yung is onze Apple-man :). Die heeft dit stuk ook gemaakt… Ik zou niet durven, haah!

 • Hi Jaap,

  waar je m.i. aan voorbij gaat is dat iTunes weliswaar standaard werkt met AAC maar zonder moeite is om te zetten naar ALAC. Je kunt dan zonder meer in CD-kwaliteit je cd’s rippen en ook doorsturen via Airplay. De kwaliteit is dan 100% vergelijkbaar met FLAC.

  Of iTunes een goede ripper is, daar zijn de meningen over verdeeld maar bijvoorbeeld XLD gebruikt dezelfde technologie als Exact Audio Copy.

  Ook ALAC in hires is mogelijk. Kijk maar eens op hdtracks.com. ALAC in 24/192 is gewoon verkrijgbaar. Alleen afspelen via iTunes/Airplay leidt tot een down sample naar 16/44.1 maar als je je mac verbindt met een USB DAC dan is er geen sprake van verlies.

  • Beste Marc,

   Ik snap dat iTunes behalve AAC ook ALAC kan rippen. Maar dat maakt het nog geen goede speler. Ga maar eens het verschil beluisteren tussen standaard iTunes en Amarra, Audirvana of Pure Player. Het gaat niet alleen om de bestandsformaten, maar ook om decodering, volumeregeling en sofwarelagen tussen de speler en de hardware.

   Om een Windows-voorbeeld te geven: de Windows Mediaplayer kan ook lossless rippen en spelen, maar klinkt wanstaltig slecht als je het vergelijkt met J river of Kodi. Dat heeft alles te maken met de softwarelagen tussen WMP en de hardware.

 • Geef een reactie

  XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


  Gerelateerde items? Zie ook: