Review Aurelia Cerica luidspreker

in Recensies (536) | Hi-Fi (177) | Luidsprekers (105) | Monitor (31) |


Aurelia Cerica
 • Alpha-Rating

 • Beoordeeld 4.5 sterren
 • Absurd goed
? 4300

 • Aurelia Cerica
 • Getest door:
 • Gepost op: :
 • Laatst aangepast: 2016-09-09
 • Bouwkwaliteit
  Schrijver: 95%
 • Afwerking
  Schrijver: 95%
 • Geluid
  Schrijver: 95%
 • Prijs
  Schrijver: 95%

Conclusie:

Wat een bijzonder speaker. Allereerst oogt hij apart. In geval van redacteur in kwestie heeft het ontwerp ook goedkeuring van de vrouw des huizes. Dat helpt natuurlijk enorm. Maar naast het bijzondere uiterlijk, klinkt de Cerica gewoon erg goed. Zeer compleet, lekker ritmisch, open en een vleugje soft in het midden en hoog. Dat heeft als positieve bijkomstigheid dat ook minder prettige opnames goed klinken. Is alles perfect, dan kunt u rekenen op een opvallend live-gevoel. Zonder meer een aanrader dit!

Aurelia… wie? Dat begrijpen we. We hebben er eerder over geschreven. Het merk is opgezet door de man achter Amphion: een Fins luidsprekermerk. En hoewel Amphion prima draait, wilde Antti Louhivaara – de lead engineer bij Amphion – toch voor zichzelf beginnen. Het resultaat: Aurelia!

De Aniara is ons prima bevallen. En tijdens wat demo’s over streaming door het land is gebleken dat wij niet de enige zijn die onder de indruk zijn van het compacte speakertje. Nu is het tijd voor het grotere werk! Michael van Dune Blue heeft bij ons een set Cerica’s afgeleverd om daar eens naar te gaan luisteren.

Groot!

Aurelia Cerica

We kunnen kort zijn: dit is een bijzonder speaker om te zien.

Op een foto lijkt het allemaal wel mee te vallen. In het echt zijn de Cerica’s een stuk groter dan we hadden ingeschat. Dat is niet erg, want wat blijkt: de vrouw des huizes vindt ze wel mooi. Zeker in het wit. En dat is niet gek, want ze vallen prima weg in het interieur. Overigens op de foto spelen we nog in de kleinere studio. Daar hebben we ze alleen laten inspelen en gefotografeerd. Later zijn ze toch – vanwege de omvang – naar de grotere ruimte gegaan.

In de woonkamer staan de twee Cerica’s echt netjes. De voet is prachtig en vormt echt één geheel met de speaker. En omdat de speakers smal zijn (maar diep) vallen ze vrij snel weg in de ruimte. Het oogt daar helemaal niet zo groot en dat is positief.

De afwerking is zonder meer goed. Boven en onder zien we een aluminium deel. Onderop heeft het als functie dat het de poten moet koppelen. Dat gaat beter met aluminium dan met hout. Daarbij oogt het modern en chique om het zo te doen.

De units zijn keurig verwerkt in de behuizing die verder van MDF is opgebouwd. Het lakwerk is zonder meer netjes en in ons geval wit en afgewerkt met hoogglans. Geeft een lekker chique uiterlijk!

XO-lijn

Aureilia heeft twee lijnen: de Superiore-lijn en de XO-lijn. Superiore is een ‘all purpose’ lijn met talloze modellen die prima presteren en ook nog betaalbaar blijven. De Aniara is een voorbeeld van een compacte betaalbare speaker in deze lijn.

De XO-lijn is de high-end lijn van Aurelia. En de Cerica is daar met ? 4300 de instapper van. Een prijs die zeker niet aan de grenzen van krankzinnigheid ligt. Voor dat bedrag krijgt u een tweeweg-monitor met een drietal tweeters en twee woofers. Huh? Drie tweeters? Ja… dat leggen we zo even uit. Laten we alvast concluderen dat het een aparte opzet is die we eigenlijk bijna nooit zien. Louhivaara – de ontwikkelaar van de speaker – noemt het een Cylinder Source Radiator Tweeter systeem… En hele mond vol.

Cilindrisch

Aurelia Cerica

De drie tweeters moeten zorgen voor een cilindrische afstraling van midden en hoog. Daardoor moet een beter live-gevoel ontstaan.

De tweeters die alles boven de 1500 Hz oppakken, gedragen zich volgens Aurelia als een soort ribbon. Door drie tweeters boven elkaar te zetten en de golven te sturen met de kast (soort wave guide), ontstaat een soort cilinder van geluid die naar de luisteraar beweegt. Het klinkt heel technisch, maar ook wel weer logisch als u er over nadenkt. Maar of het nu beter is… dat is altijd de vraag natuurlijk. Daar komen we later op terug.

Instelbaar

Leuk en handig bij de Cerica is het instelbare midden en hooggebied. De schakelaar achterop zorgt ervoor dat de speaker meer of minder ‘presence’ krijgt. Wij hebben beide standen geprobeerd en kiezen toch voor low, omdat high net wat te pittig kan zijn, waardoor bepaalde opnamen niet meer prettig overkomen. Sarah McLachlan hoeft van ons niet nog fellere t’s en s’en te krijgen bijvoorbeeld.

Aankoppelen maar!

We hebben de set zowel in de studio aan de set van Dion Audio en de Oppo, als in de woonkamer aangesloten waar we spelen met Pass Labs, Van Medevoort en NAD (M51). In beide gevallen werkt het uitstekend, al horen we in de woonkamer wel meer lucht en ‘ballen’. Dat ligt zowel aan de ruimte als aan de kracht van de vM PA333’s. De Aurelia heeft een rendement van 87 dB wat niet hoog is. Echter: het is ook niet heel laag, en in wezen is een gunstig impedantiegedrag belangrijker bij een speaker.

Een paar details: we gebruiken in de werkkamer een gefilterd stekkerblok van Kemp: de powerstrip 8plus. Bekabeling komt van AudioQuest. In de grote ruimte hebben we een aparte energiegroep, bekabeling van ArtSpeak en filters van Van Medevoort.

Soft en ritmisch

Aurelia Cerica

U kunt kiezen voor low of hi presence. Low is voor ons prettiger.

Wie naar een speaker kijkt, kan soms al een gevoel daarbij hebben. Wij hebben een gevoel van een softe, warme weergave. Een soort warme deken. Maar niets is minder waar! Ja, het hoog en midden is vrij van korrel. En dat geeft een wat zachte weergave. Maar warm? Nee, dat kunnen we niet direct zeggen. Eerder snel, ritmisch en bijzonder open.

Dat is toch een grappige en verrassende wending na ons verwachtingspatroon. De Aurelia Cerica blijkt een beetje een feestbeest! Een speaker die de voetjes losmaakt! En dat helemaal als we wat up-beat muziek opzetten. Denk aan Marco V. Of Atoms for Peace van Thom Yorke waar bij bepaalde nummers een behoorlijke snelheid en zware beat in verwerkt zit. De twee woofers die tot zo’n 40 Hz gaan hebben daar helemaal geen moeite mee. Erg indrukwekkend.

Als we echter wat zachter werk gaan draaien. Denk aan Damien Rice of Dido, dan transformeert de Aurelia compleet. We horen ontzettend veel verfijning en een zéér prettige weergave van stemmen. Hier ligt naar ons idee de kracht van deze speaker. Het geheel komt zo echt en faserein over dat we echt de illusie hebben naar live te luisteren.

Natuurlijk moet de opname kloppen, maar dat argument is zo voor de hand liggend dat we het in veel recensies laten voor wat het is. Het knappe van de Aurelia Cerica is echter dat het ‘truukje’ ook werkt met minder goede opnames. Wel zo prettig, want laten we eerlijk zijn: 80 procent van de opnames is niet optimaal. Moeten we daardoor 80 procent laten liggen? Nee… natuurlijk niet. Zonde! En deze luidspreker maakt het weer mogelijk om ook van die muziek te genieten. En als de opname dan wel perfect is… dan is het gewoonweg wegdromen!

Goed

Prachtige, open weergave

Opvallend strak, ritmisch laag

Mooi om te zien

Minder goed

Design moet je van houden

Geen andere stand mogelijk

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Gerelateerde items? Zie ook: