Upsampling

in Achtergronden (1.259) |


upsampling

upsamplingUpsampling is een proces waarbij de standaard sampling rate (bijvoorbeeld 44,1 KHz) omhoog wordt geschroefd. Vaak naar 96 KHz, of 192 KHz. Ook wordt de bitgrootte bij upsampling vergroot naar 20 of veel vaker nog: 24 bit. Kortom: een 16bit / 44,1 KHz-signaal wordt ge-upsampled naar 24bit / 192 KHz. Wat is het verschil met oversampling? Allereerst wordt de bitgrootte bij oversampling niet vergroot, ten tweede werkt oversampling met meervouden van het originele signaal: 44,1 KHz ?> 88,2 KHz ?> 176,4 KHz? etc. Het voordeel van up- / oversampling is dat bij hogere bitrates de ?golfvorm?  van het origineel beter benaderd wordt en tevens de filtering van de dac in een niet kritisch / hoorbaar gebied ligt. Dat zorgt voor meer rust en definitie in de weergave van muziek.