NAS

in Achtergronden (1.259) |


Synology_DS1512plus

Dit is een nas: een 'doos' met daarin harde schijven. Het lijkt niets, maar het is de manier om data overal en altijd beschikbaar te maken. NAS staat voor Network Attached Storage. Ookwel: netwerkschijf. Een nas kan één of meerdere schijven bevatten. Indien deze twee schijven bevat, staat er doorgaans op elke schijf een kopie van de data (RAID-1). Indien er vier, vijf of meer schijven in de nas geplaatst zijn, kan er gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld RAID-5 of RAID-6.

De NAS heeft in de loop der jaren steeds meer taken toebedeeld gekregen. Niet alleen is het een netwerkschijf om simpelweg bestanden op te kopiëren. Het is ook een mediaserver, back-upserver, downloadserver en in veel gevallen ook een webserver. Bij de grote merken is het mogelijk om talloze pakketten (software) te installeren, om zo de functionaliteit uit te breiden. Denk aan een server voor: e-mail, ip-camera’s, firewall, dhcp, etc.