De eindversterker – is meer watts beter?

in Achtergronden (1.256) | Technisch (61) |


krell

Eindversterkers komen in alle soorten en maten: klein en compact, groot en lomp, geïntegreerd in een luidspreker, of samen in één behuizing met de voorversterker. De meest bekeken specificatie van een eindversterker is hoeveel watt deze levert. Maar is dat wel de belangrijkste specificatie?

Twee mono-eindversterkers. In dit geval Van Medevoort PA333's.

Wie een nieuw systeem gaat samenstellen, heeft in alle gevallen een setje luidsprekers, een versterker en een bron nodig. Luidsprekers zijn de grootste smaakmaker. Dan komt de versterker en vervolgens de bron. Wij gaan nu in op de eindversterker: de krachtpatser in het geheel.

Metaforisch
Als we een metafoor moeten verzinnen voor een eindversterker dan is het een sporter. Je hebt die in talloze smaken. Pure krachtpatsers, lenige atleten, duursporters, gracieuze dansers of denksporters. Eindversterkers zijn er ook in talloze vormen en maten. En allemaal hebben ze voor- en nadelen. Laten we eens ingaan op de diverse types.

Klassen
U hebt het vast weleens voorbij zien komen: klasse A, klasse B, klasse A/B, klasse D of zelfs klasse T (erg niche).  Wat zegt dit nu? Simpel: het is de manier van versterken.

De klasse geeft aan welk deel van de uitgangstrap (dus de transistor of buis) actief is tijdens een ciclus (golf / sinus). Dus de beweging van 0 naar + naar 0 naar – en weer naar 0. Het is belangrijk om hierbij te beseffen dat bij nagenoeg alle eindtrappen de opbouw dusdanig is dat de positieve en de negatieve helft van de sinus elk hun eigen ‘versterkerdeel’ hebben.

Art Speak modificatie overzicht

Hier is duidelijk de twee delen van de eindversterking te zien.

Klasse A
Bij klasse A zijn beide (transistor)delen van de eindtrap continu actief. Ze geleiden continu, waardoor het energieverbruik bijzonder hoog is. Ook als er niets wordt versterkt. Het voordeel van de klasse-A schakeling is de bijzonder lage vervorming. Het heeft veelal een vloeiend karakter en een erg natuurlijke klank.

Het nadeel van klasse A is het zeer hoge energieverbruik, forse warmteproductie en zware ‘uitvoering’ door onder meer de koelblokken. Klasse A kan ook niet heel veel vermogen leveren. Het houdt veelal wel op bij enkele tientallen watts.

Klasse A wordt veel gebruikt in voorversterkers, hoofdtelefoonversterkers en natuurlijk buizenversterkers.

Klasse B
Bij klasse B is altijd maar één helft van de versterkertrap actief. Elke helft is verantwoordelijk voor een deel van de sinus. Het voordeel hiervan, is dat het rendement veel hoger is dan bij klasse A, waarbij beide trappen altijd actief (geleidend) zijn.

Het voordeel van Klasse B, is dat het rendement hoger is en er ook veel hogere wattages mogelijk zijn. Het nadeel, is dat de vervorming rond het crossoverpunt (het punt waarbij de sinus door het 0-punt gaat), veel hoger is dan bij klasse A. Dat kán hoorbaar zijn.

Mengvorm

Densen is ook een bekende hifi-fabrikant. De B300 is ook een type dat een mengvorm gebruikt. Densen gebruikt overigens geen terugkoppeling in de versterking.

Vanwege de vervorming rond het crossoverpunt, maken veel fabrikanten een soort hybridevorm: klasse A/B. Ook wel dynamisch klasse A of B genoemd. Daarbij wordt de versterker voor een deel in klasse-A gezet door onder meer de ruststroom op te hogen (bias). Aangezien de meeste gebruikers niet alleen maar snoeihard draaien, zal de versterker nagenoeg altijd in klasse A werken.

Klasse D
Klasse D wordt ook wel een digitale versterker genoemd. Dat is onjuist. Klasse D werkt weliswaar met een uitgangstrap die aan of uit staat, maar dat heeft niets te maken met een digitaal signaal. Klasse D werkt met PWM: Pulse Width Modulation. Of in Nederlands: pulsbreedte modulatie. De uitgangen schakelen heel snel om een golfvorm op een efficiënte manier door te geven. Door snel te schakelen en alleen ‘aan of uit’ te gaan, is het rendement bijzonder hoog: 90 procent of zelfs meer.

De Hawk Audio D-123 is een klasse-D versterker. Een hele leuke... weinig watts, maar wel mooie watts.

Klasse D heeft nog geen hele goede naam als het gaat om muzikaliteit. Er zijn echter heel goede, muzikale klasse D versterkers. Het is alleen even goed zoeken. Goede klasse D versterkers hebben net als klasse A of B versterkers een degelijke voeding. Dus geen superlichte, storende schakelende voedingen. Klasse D heeft namelijk net zo goed schone voeding nodig om fatsoenlijk te presteren.

Klasse D is uitermate geschikt voor zeer hoge vermogens. Het is geen enkel probleem om meer dan 400 of 500 watt uit een klasse D versterker te halen.

Watts: meer is beter?

krell

Krell is een typisch merk dat bijzonder krachtige eindversterkers maakt.

De hamvraag is natuurlijk: hoeveel watt is zinvol. Dat is een erg goede vraag. Het is van aardige wat factoren afhankelijk. De meest bepalende factor is het rendement van de luidspreker. De meeste luidsprekers hebben wel een rendement van 86 dB of hoger. Dat wil zeggen dat ze 86 dB produceren met 1 watt en dan gemeten op 1 meter afstand.

U zult merken dat 86 dB al behoorlijk hard is. Heel veel harder is gewoon niet echt prettig. Echter: dit wil niet zeggen dat een versterker van 1 watt voldoende is om te spelen. Er zit altijd dynamiek in muziek en een woofer heeft doorgaans meer vermogen nodig dan een tweetertje. Enige reserve is dus wenselijk.

Nu komt het rekensommetje. Om twee keer zo hard te spelen, is een factor tien meer vermogen nodig. Dus om in ons geval 89 dB luidheid te halen, is 10 watt nodig. Om 92 dB te halen, is 100 watt nodig. Dat loopt aardig op, nietwaar?

Met het bovenstaande voorbeeld willen we ook aantonen, dat het verschil tussen 100 of 150 watt helemaal niet zo groot is. Wil je echt grote verschillen maken, dan is een factor 5 pas een beetje hoorbaar. Dus 500 watt in plaats van 100 watt.

Voedingsreserves

Cyrus Q power - voeding

De Cyrus Q-Power heeft maar ongeveer 50 watt per kanaal, maar wel een heel flinke voeding. Kortom: lekker veel dynamiek.

Wat wel bijzonder goed hoorbaar is in dynamiek, is de reserves waarover een versterker beschikt. Reserves in de vorm van een lekker grote voeding die voldoende stroom kan leveren en degelijke condensators die pieken kunnen opvangen. Hoe kom je er achter dat dit het geval is? Simpel: openschroeven!

Een truukje wat we kunnen geven is het volgende. Vaak wordt het vermogen gespecificeerd bij 8 Ohm en 4 Ohm (soms ook 2 Ohm). Als het vermogen verdubbeld (bijvoorbeeld: 100 watt bij 8 Ohm en 200 watt bij 4 Ohm), zegt dat veel over de voeding. Die is dan lekker stabiel. Als het vermogen bij 4 Ohm slechts marginaal toeneemt, zal de versterker niet veel reserves hebben. Niet heel geschikt voor lastige luidsprekers dus!

Dempingsfactor
Wellicht hebt u het weleens gezien bij de specificaties: de dempingsfactor. Vaak staat daar een getal achter. Bijvoorbeeld: 50, 100, 1000 of zelfs meer. Wat is dit nu precies?

De dempingsfactor geeft kortgezegd de controle aan van de versterker op de luidspreker. Hoewel het lijkt dat een luidspreker precies weergeeft wat de eindversterker hem voert, is dit niet zo. De conus beweegt altijd een beetje na. En als een conus natrilt, wordt er een heel klein beetje stroom opgewekt. Deze gaat weer retour naar de versterker.

Deze terugkerende stroom is natuurlijk niet heel wenselijk. De dempingsfactor zorgt ervoor dat deze terugkerende stroom kortgesloten wordt. Het is namelijk de factor waarmee deze stroom ‘gedempt’ (kortgesloten) wordt: een versterker met een dempingsfactor van bijvoorbeeld 100, die een luidspreker met een weerstand van 8 Ohm aanstuurt, heeft een inwendige weerstand van 8 / 100 = 0,08 Ohm. Hoe hoger de dempingsfactor, hoe meer controle de versterker heeft op een luidspreker.

De MA350 van Van Medevoort heeft - net als alle Van Medevoort-eindversterkers - een dempingfactor van meer dan 1000. Uitermate geschikt voor lastige luidsprekers dus.

Hoe hoog moet een dempingsfactor zijn? Dat hangt af van de luidspreker die eraan gekoppeld wordt. Een hoogrendement systeem heeft minder behoefte aan een hoge dempingsfactor dan een complex driewegsysteem met een enorme woofer (daar is het effect van controle het best hoorbaar). Wij houden als stelregel dat 200 of hoger welkom is. Bij een lagere factor is een hoogrendementsysteem wel erg wenselijk om een strak laag te krijgen.

Buizen
Als er één type versterker is wat een schare liefhebbers achter zich heeft, is het wel de buizenversterker. Geroemd om zijn souplesse, beeldvorming en mildheid. Wat echter ook altijd geassocieerd wordt met buizen, is een warme klank. Dat hoef helemaal niet het geval te zijn, want ook een buis hoeft helemaal niet te kleuren.

Audio Power Labs CES 2012

Een buizenversterker die wél grote luidsprekers kan aansturen: Audio Power Labs.

Het warme tintje is in sommige gevallen te wijten aan het gebrek aan laagcontrole. Allereerst heeft een buis doorgaans niet veel vermogen: soms maar tien watt. Ten tweede is de dempingsfactor van een buizenversterker ronduit beroert. Er zijn uitzonderingen, maar niet veel. Houd daar dus rekening mee. Een buis is prachtig, maar vereist een luidspreker met hoog rendement.

Conclusie
Er zijn veel factoren die meespelen bij het uitzoeken van een eindversterker. Watts is slechts één aspect en is bij lange na niet de belangrijkste specificatie. Dempingfactor, voeding en reserves zijn belangrijker. En nog belangrijker: de match met de luidsprekers. Wij raden dus aan: pak een paar versterkers binnen het budget en ga simpelweg luisteren. Staar zeker niet blind op specificaties.

 • In de paragraaf over vermogen staat foutieve informatie.
  ‘Om twee keer zo hard te spelen, is geen tien keer maar ook gewoon twee keer meer vermogen nodig’.
  Met andere woorden:
  Als er met 1 watt 86 db wordt geproduceerd, dan is er voor 89 db 2 watt nodig, en geen 10 watt!

 • Beste Jaap,

  Gezien er bij de review van de nieuwe AA X- i 1000, verwezen wordt naar dit stukje is het misschien handig het stuk van vermogen en dB aan te passen voor men hier weer over begint. Misschien ook prettig voor de lezers die onderstaand commentaar niet lezen en deze info dan niet correct tussen de oren opslaan.

 • In de sectie over klasse D wordt toch wat minderwaardig over schakelende voedingen gesproken. Ik draai al 2 jaar met Hypex klasse D modules met de schakelende voeding van Hypex. We hebben deze schakelende voeding vergelegen met de tradiotionele voeding die Hypex ook heeft voor deze module. Ik kan zeggen dat de schakelende voedingen nog schoner klinken dan de conventionele…

  Helder artikel verder!

  groet,

  Stefan

  • Beste Stefan,

   Er zijn mooie schakelende voedingen op de markt hoor. Ze worden ook steeds beter. Sommige content is al wat ouder. Bijwerken is niet te doen met zoveel content. (Daarom zijn reacties ook zo goed!).

   Ik vind – generaliserend – echter wel dat doorgaans ringkernen beter klinken dan schakelende modellen. Schakelende voedingen hebben de neiging om wat onrustiger te klinken dan ringkernen. Een ringkern kan echter aan de suffe kant klinken… Voor beide technieken geldt: indien goed van opzet klinkt het uitstekend.

  • En wie heeft hier zijn feiten niet op orde…. En doe eens wat aan je Nederlands, voordat je een schrijver van een zeer goede website gaat bekritiseren…

   Dit wilde ik toch even kwijt..

   • Dag Han,

    Dank voor de verdediging. Sommige bezoekers hebben moeite met een normale benadering van de mensen achter een medium. Ik probeer Alpha Audio laagdrempelig te houden, zodat we een normale discussie kunnen voeren. Voordat ik zaken publiceer check ik zonder meer de feiten. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de informatie in de stukken kloppen. Mocht het niet zo zijn… ik sta open voor een onderbouwde weerlegging van feiten.

  • Beste Jordy,

   Ik heb bij natuurkunde geleerd dat 3dB meer twee keer zo hard is. En in een artikel van een zeer gerenommeerde versterkerbouwer heb ik hetzelfde gelezen. Ook over de vermogenstoename. Maar of de 3dB toename bij menselijk gehoor ook twee keer zo hard klinkt… geen idee. Ik ben geen technicus. Zo ver reikt mijn kennis niet. Als het zo is… fijn dat je het hebt aangevuld.

   • Hoi Jaap,

    Ik denk toch dat je een foutje hebt gemaakt of overgenomen. Het gehoor werkt logaritmisch net als dB (= een verhoudingsgetal tussen vermogens). Om 3dB meer te krijgen heb je echt 2 keer zoveel vermogen nodig. Om een 2 keer zo grote geluidssterkte te ervaren op het gehoor is maar liefst 10 keer meer vermogen nodig, komt overeen met + 10 dB. Dus om 89 dB te halen, is 2 watt nodig. Om 92 dB te halen, is 4 watt nodig, als je van 86 dB rendement uitgaat. Ik denk dat je 2 keer zoveel vermogen en 2 keer zo hard spelen door elkaar haalt in je rekenvoorbeeld. 2 keer zo hard spelen is inderdaad 10 keer meer vermogen, maar dit is dus niet 3dB (maar 10 dB).
    Jordy heeft dus gelijk. De manier van aanschrijven is inderdaad twijfelachtig, recht op de man af. Dit kan je misschien ook positief opvatten. Hij vindt je een goede website hebben inhoudelijk en vertrouwt of verwacht dat feiten kloppen. Waarom zou je je anders opwinden? Ik lees je artikelen en reviews altijd met veel belangstelling en mede door de laagdrempeligheid is het een van de beste audio sites.

    • Dag Frank!

     Dank voor je compliment en je verheldering. Ik ga zeker hier nog even induiken en het verhaal aanpassen. Dit soort fouten horen niet op de website natuurlijk. Weer wat geleerd!

 • je informatie klopt niet, 3dB méér kost je 2 keer het vermogen. 2 keer zo hard voor het menselijke oor is +10dB, dit houd in als je bij 80dB 1 watt verbruikt dan verbruik je bij 83dB 2 watt, 86dB 4 watt en bij 89 8watt, 92 16watt…

  deze fout word heel veel gemaakt ik vind het alleen slecht dat je je feiten niet op orde hebt!

  hier nog een keer de getallen:
  +3dB = verdubbelen van het vermogen
  +6dB= verdubbelen van spanning
  +6dB= een verdubbeling van de geluidsdruk
  +10dB= een verdubbeling qua volume volgens het menselijk oor!

  als je dus met je 100 watt versterker 90dB haalt, en je wilt naar 100dB dan heb je 800watt nodig!

 • ik ben een simaudio moon liefhebber en moet geen grote eindbakken.
  de ruimtelijke afbeelding snelheid en schone achtergrond zonder
  ook maar een greintje storing is helemaal mijn ding.
  zware eindbakken gehad…maar weer verkocht…vind het niet muziekaal
  heb mijn moon 1-5 vergeleken met veel duurdere versterkers van o.a.briston
  en mark levinson en zelfs dan nog is die beter in bepaalde opzichten.welliswaar
  leverd een ”marky grote eindbak” meer brute kracht maar dat gebruik ik nooit in de praktijk.
  op ”stand” 20 is het al zeer luid. ik hecht niet meer zoveel waarde aan cijfertjes en grafiekjes
  in audio land heb versterkers gehad die op papier meer vermogen leveren maar in
  de praktijk toch echt niet zo krachtig klinken.wolf in schaaps kledij betaalbare
  high end uit canada en kwa versterkers zoek ik niet meer verder. niet zeg ik dat dit
  de beste versterker is want er zijn er vast die op deel gebieden nog wat beter zijn.
  al zou dit niet veel zijn.maar ik advizeer iedereen om niet naar cijfertjes te kijken maar gewoon
  eens te luisteren voor je iets koopt.mijn 2×70 watt aan 8ohm kan zelfs lastige speakers moeiteloos aansturen.iets dat mijn kenwood van 2×120 watt toendertijd niet kon.
  groetjes

  • Dag Wouter,

   Klopt als een bus: meer vermogen op papier zegt niets. Het gaat veel meer om stabiliteit en controle. Niet om zo veel mogelijk watts. Om maar om finesse en subtiliteit te zwijgen. Er zijn overigens wel krachtige versterkers die wat wel kunnen. Na de modificatie klinken de vM PA333’s bijzonder vloeiend en subtiel. En toch 300 watt per kant :-). Het gaat natuurlijk ook om de combinatie met de speaker en voortrap… maar dat spreekt voor zich.

   • Oja zeer zeker wel ja neem ik ook wel van je aan.
    Vind zon eindbak ook wel wat hebben ziet er indrukwekkend uit en kan het live gevoel opwekken.
    Veel huidige speakers hebben een lage gevoeligheid dus de ”need for power” de speakers die ik nu momenteel heb hebben wel een erg laag rendement 85 dB watt/mtr waardoor ik blij ben dat mijn kleine moon wat stroom kan leveren want anders kon ik weinig meg deze mooi afgewerkte schattige speakertjes die overigens mooi klinken maar niet zo vanzelfsprekend als mijn B&W of Dynaudo’s van vroeger.
    Zelf wat bouwen is ook leuk en dat ga ik binnenkort
    weer eens doen.
    Groetjes

 • Niet behandeld: klasse XD, ontwikkeld door Cambridge Audio en toegepast in de 800-modellen. Een unieke combinatei van twee ”klassen”, uit een testverslag door Wrner Ero in Music Emotion:

  Het wapenfeit van deze versterker is de door Cambridge Audio ontworpen XD schakeling. XD staat hier voor Crossover Displacement en de D heeft hier dus niets te maken met de
  klasse-D techniek! Door deze nieuw bedachte schakeling levert deze versterker bij lage volumeniveaus klasse-A versterking
  en gaat wanneer meer vermogen wordt gevraagd, naadloos over in een verbeterde versie van klasse-B. Dit moet niet verward worden met klasse A/B waarmee bij lagere vermogens een veel hogere vervorming optreedt dan bij een puur klasse B ontwerp. Het eindresultaat moet qua geluid een echt klasse-A
  geluid opleveren maar dan met een veel hoger rendement.

  • Dag André,

   Dank voor de aanvulling! Er zijn echter behoorlijk wat variaties op klasse A, B, D, T, etc… Wellicht moeten we nog eens een vervolgverhaal gaan tikken met de meest interessante varianten. Ik moet zeggen: XD klinkt zeker lekker :-).

 • Geef een reactie

  XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


  Gerelateerde items? Zie ook: